Met tegenzin de rotzooi van een ander opruimen

30 juni 2010

HENGELO De meningen over de actie liepen nogal uiteen. Ruim honderd ambtenaren hebben gistermiddag bijna overal in Hengelo zwerfvuil opgeruimd. Maar niet iedereen was overtuigd van het nut van deze schoonmaakactie. „Grote onzin”, bromde een chauffeur van de gemeente kort door de bocht. „Een hartstikke leuke manier om elkaar te leren kennen”, vond een ander. De gemeentelijke organisatie wil zichtbaar een voorbeeld zijn voor haar burgers. „Ik fiets soms van mijn woonplaats Denekamp naar Hengelo”, vertelt Ronnie Kuipers van de afdeling BVL (Brandweer, Veiligheid en Leefomgeving). „Onderweg, vooral aan de weg naar Oldenzaal, raap ik altijd glas op omdat, als zo’n flesje breekt ik mijn banden erop kapot kan rijden. Het is maar een kleine moeite om afval mee te nemen.”

Lidy Asbreuk die gymzalen controleert voor de gemeente was eigenlijk vrij deze middag. „We hadden eigenlijk ook burgers moeten vragen mee te werken”, vertelt ze. Volgens mij is dat veel effectiever om mensen bewust te maken dat zij moeten meehelpen hun eigen omgeving schoon te houden.” In de Grimbergstraat treft zij een complete plastic zak vol afval aan op de stoep. „Wat doen we hiermee”, vraagt ze verbaasd aan een collega die hardop het vermoeden uitspreekt dat de collega’s van de reinigingsdienst wil controleren of de ‘bureauambtenaren’ hun werk wel goed doen? „Meenemen”, luidt het antwoord. Naast een flat aan de Herinckhavestraat ligt afval van een kattenbak, plastic bakjes, een leeg zuivelpak en kapotte eieren te rotten in de zon. Werk aan de winkel. „Het lijkt alsof het zo naar beneden is gegooid”, moppert Yvonne Oosting.

Iets verderop bij de basisschool De Triangel ligt veel afval tussen de struiken. Een medewerkster van de sociale dienst heeft een dubbel gevoel bij de actie. „Op dit moment wachten misschien cliënten op mij. Ik denk dat ik in het gemeentehuis veel beter werk verricht dan hier met prulletjes op rapen.”