Vrijwilligers verzamelen zakken vol afval in Hasseler Es Hengelo

Supergemotiveerd zijn ze. Elk weekeinde verzamelen vrijwilligers acht zakken vol zwerfafval rond het winkelcentrum Hasselo en dat doen ze al meer dan 25 jaar. Toch neemt de hoeveelheid afval die mensen achteloos weggooien nauwelijks af. Vooral de hoeveelheid blikjes op straat neemt hand over hand toe. "We willen gewoon een schone straat", zeggen de bewoners van de Hasseler Es die er aan toe voegen zelfs een wachtlijst bij te houden. Tip voor de gemeente: plaats er meer afvalbakken want die zijn om de haverklap vol.

Om te onderstrepen hoe belangrijk het is dat de straten schoon blijven staken raadsleden zaterdagmiddag zelf de handen uit de mouwen en raapten afval op in het centrum. "Als alle inwoners dat doen zou Hengelo er nog mooier uit zien", zei burgemeester Frank Kerckhaert bij de uitreiking van een flink aantal speldjes aan vrijwilligers. Volgens de burgemeester en een aantal schoonmakers is afval op straat gooien een mentaliteitskwestie. "In Londen zijn veel afvalbakken weggehaald nadat de IRA er bommen in stopte. Toch ligt er bijna geen vuil op straat. Mensen nemen hun afval gewoon mee naar huis."

Kerckhaert riep alle inwoners op minstens een keer per maand zwerfafval op te pakken en mee te nemen. Volgens de burgemeester werken gemiddeld twintig mensen elke dag aan het schoonhouden van Hengelo. De gemeenteambtenaren komen de komende tijd achter hun bureau vandaan om zelf ook afval van straat te halen.

In de Werninkhofstraat is een schoonmaakploeg sinds kort in de weer. Op twee adressen na steekt iedereen er de handen uit de mouwen. Op Thiemsland verzamelt bewoner Herman Nijhof al vijf jaar afval op en de hoeveelheid groeit elke maand. In Groot Driene probeert de werkgroep Netheid de moed er in te houden. Omstanders spreken sommige jonge vrijwilligers aan met de woorden: 'Wat hei oetevret'n'. "Ze denken dat ze een alternatieve straf van het bureau Halt hebben gekregen."