Bewoners hartje Delden zetten de bloemetjes buiten

DELDEN Bewoners van hartje Delden zetten de bloemetjes buiten. Letterlijk. Vrijwilligers voeren aanhangers vol surfinia's, bacopa's en geraniums aan om de buurt op te fleuren. In totaal bestellen zij meer dan 1300 stuks, of voor thuis of voor aan de lantaarnpaal. Vandalisme kennen ze niet in Delden. "Sommige mensen komen hier speciaal voor naar Delden", zegt Theo Schuphaus, de voormalige uitbater van de Sevenster.

Voor de eerste keer hebben de bewoners van de Markstraat, de Markt, de Kerkstraat, de Noordwal en Achter de Kerk tijdens het 650-jarig bestaan van Stad Delden, in 1983, de straten versierd. Het initiatief groeide uit tot een traditie, met name toen Delden tot groenste kleine stad van Europa is uitgeroepen. "Het toerisme kreeg een extra stimulans", vertelt Gerrit Top. De anderen knikken. "Vakantiegangers zijn heel belangrijk voor Delden. We kennen hier praktisch geen leegstand in de winkelstraten."

Rond de klok van elf uur is er pauze. Een bewoonster van hartje Delden is 65 jaar geworden en schenkt de acht vrijwilligers gebak. Wanneer iedereen koffie heeft en rond de tafel zit gaat het gesprek al snel over Delden als middeleeuws stadje. "Hier liep vroeger de gracht", vertelt een van de vrijwilligers. "Het was niet meer dan een open riool. Iedereen loosde er op."

Al snel gaat het gesprek over hoe uniek Delden is. "Het gemeentehuis van Ambt Delden stond eens in Stad Delden." Dan wordt de stemming iets grimmiger. "We hadden nooit moeten samengaan met Goor. Bram Peper die heeft de fusie er door gedrukt", moppert een ander. Daarna gaat het werk verder. Bewoners van meer dan zestig adressen hebben bloemen afgeleverd. "En wie geen bloemen heeft besteld doet wel een vrijwillige bijdrage", vertelt Gerrit Top die al vanaf zijn geboorte 76 jaar geleden in hartje Delden woont.