'Trend is vaker uit eten voor weinig geld'

DELDEN Jasper Hemersma maakte foto's voor het pand van restaurant In den Weijenborg van zijn oom die een lintje had gekregen toen hij een ingeving kreeg. 1739, het jaartal op de gevel van het monument, zou een uitstekende naam kunnen zijn van het nieuwe eetcafé dat in de voormalige paardenstal de deuren opent. Nu, amper vier weken verder, is het idee uitgewerkt, zijn menukaarten gedrukt en lopen de eerste gasten binnen.

"Dat is de kracht van ons bedrijf", zegt Erna Hemersma die samen met haar man Nico het bedrijf al bijna dertig jaren runt aan de Spoorstraat. "We hebben een team van twintig mensen en iedereen denkt mee met vernieuwingen. Stilstand is achteruitgang."

Het nieuwe eetcafé is een idee van zoon Jasper die een praktijkgerichte management opleiding volgde en voor zijn studie klanttevredenheids onderzoeken uitvoerde en bedrijfsplannen schreef. Hij werkt nu bij een softwarebedrijf maar is niet te beroerd om tijdens pieken de handen uit de mouwen te steken in de zaak van zijn ouders.

"De trend is dat mensen voor weinig geld uit willen eten", legt Jasper uit. "Jonge mensen gaan regelmatig uit eten, niet in een net pak om acht uur, maar al om half zes in hun dagelijkse kloffie. Voor oudere mensen die de kinderen de deur uit hebben geldt hetzelfde. Ook zij eten regelmatig buiten de deur."

En dan is er nog de hongerige toerist in bermuda met T-shirt die door de Spoorstraat fietst. De drempel is voor hem te hoog om een restaurant binnen te lopen. Maar in een eetcafé kan dat best. De afgelopen dagen bestelde al een aantal mensen voor 17,39 euro een driegangenmenu. Of de geestelijk vader trots is op het succes van zijn idee. Jasper houdt een lang verhaal over samenwerken en 'vele handen maken licht werk'. Maar Erna houdt het er op dat Jasper een echte Twentenaar is. "Hij is best trots hoor."