Home

Oudheidkamer geeft goed beeld van historie Goor

Oudheidkamer Goor en VVV in stationsgebouw

Oudheidkamer van Goor in het voormalige stationsgebouw aan de Stationslaan

De fraai ingerichte Oudheidkamer van Goor houdt zich vooral bezig met het verzamelen en exposeren van historisch belangrijke voorwerpen. De stichting Historie Goor legt zich toe op geschiedkundig onderzoek, archiveren van documenten, adviseren bij straatnaamgeving en onderzoek naar de streektaal en de veldnamen.

Kanonskogel uit de Tachtigjarige Oorlog Links: Bij de maquette van de Bandijk is een aantal kanonskogels uit de Tachtigjarige Oorlog tentoongesteld. Dit grote exemplaar is lood en lood zwaar. Hoeveel denk je dat dit gietijzeren ding weegt?

Te zien zijn onder meer authentieke voorwerpen en foto 's van de ontwikkeling van de textielindustrie die door de Engelsman Thomas Ainsworth in Goor is begonnen. Hij stichtte aan het begin negentiende eeuw in Goor een weefschool. Ook is de oudheidkamer sinds kort een zeer oude klok uit 1649 rijk. Het uurwerk heeft in het oude gemeentehuis gestaan.

Rechts: Vrijwilligers van de Oudheidkamer hebben een half jaar gewerkt aan de fraaie maquette van de anderhalve kilometer lange Bandijk door het moeras van Goor. Rechts is het gedeelte van het Schild te bewonderen. Maquette Bandijk in Goor

De Oudheidkamer belicht het ontstaan van Goor met zijn vele middeleeuwse kastelen en havezaten. Ook zijn er schilderijen van oude boerderijen en landschappen opgehangen. De Oudheidkamer van Goor aan Stationslaan 1 is gelijktijdig met de VVV Goor, die in hetzelfde pand zit, geopend. Telefoon: 0547-260079.