Home

Eggerik Ripperda neemt het initiatief voor de aanslag op Goor

Slag om Groenlo, nagespeeld in oktober 2005

Deze maand (juli 2006) is het precies 425 jaar geleden dat de slag om Goor is uitgevochten. Spaanse soldaten en Nederlandse opstandelingen vechten tien dagen lang in het stadje aan de Regge. Er vallen honderden doden. Volgens sommige bronnen komen 600 mensen om. Anderen spreken van wel 1000 doden.

Eggerik Ripperda, heer van Goor, neemt het initiatief voor de aanval op het Spaanse garnizoen op het Schild en in het kasteel Heeckeren, dat eigendom is van Eggerik Ripperda. Ripperda, die tevens de hoogste ambtenaar (drost) van Salland is, zoekt voor de slag samenwerking met de drost van Twente, Johan van Voorst. Willem van Oranje heeft Van Voorst net benoemd tot hoogste ambtenaar in Twente. Gevechten tijdens de slag om Groenlo in oktober 2005

Het duo zoekt contact met een groot aantal edelen uit Overijssel en neemt vervolgens overste Christoffel IJsselstein in de arm om met een groot leger van zo'n duizend soldaten naar Goor te trekken. Er is echter één grote fout gemaakt. De aanval gebeurt zonder medeweten van Willem van Oranje, de opperbevelhebber van het leger. Van Oranje zou de aanval op Goor vrijwel zeker hebben uitgesteld omdat hij een groot offensief in Groningen voorbereidt.

De Spanjaarden winnen - wellicht door de slechte planning van de opstandelingen - beide veldslagen. Eggerik Ripperda sterft in 1584 roemloos in de gevangenis in Deventer. Aanhangers van Willem van Oranje, medestanders van Ripperda dus, nemen hem gevangen vermoedelijk wegens hoogverraad. Zijn graf is nooit gevonden.

Het familiewapen in de Stiftskerk in Weerselo

Boven: Het familiewapen van Ripperda is op verschillende plaatsen in Twente en Salland te vinden, zoals in de Stiftskerk bij Weerselo.

Het oude huis Heeckeren voor de verwoesting in 1584 Links: Het huis Heeckeren wordt in brand gestoken in 1584. Spaanse soldaten doen dat vermoedelijk uit wraak voor het feit dat Eggerik Ripperda, eigenaar van het huis Heeckeren, de aanslag op Goor op gang bracht.