Home

Pater Tetteroo was ruim 50 jaar bij de Papoea's

'Hij gaf mij de schedel van zijn vader, om op te slapen'

TomTettero, 94 jaar Pater Tom Tetteroo was van 1937 tot 1992 missionaris bij de Papoea’s in Nieuw-Guinea. Hij maakte daar de Japanse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog mee en was getuige van het dekolonisatieproces na de oorlog. Vrijdag 24 maart verschijnen zijn memoires, Dagboek op toiletpapier. In Netwerk is een portret van de 94-jarige pater te zien geweest.
Pater Tom Tettero in Nieuw-Guinea

Toiletpapier
Pater Tom Tetteroo kwam op 18 maart 1937 aan in Nieuw-Guinea. De missionaris was toen 25 jaar en hield van het begin af aan een dagboek bij, in schriftjes, kladblaadjes en tijdens de oorlog, vanwege schaarste, zelfs op toiletpapier. Die aantekeningen zijn nu uitgewerkt tot zijn memoires Dagboek op toiletpapier.

Links: De geëmotioneerde bewoners zijn gek met hun pater die ze welkom heten door Tetteroo, Tetteroo te roepen.

Peter Tetteroo ontmoet Tom Tetteroo Band
Tijdens de zeventig jaar die Tom Tetteroo woonde en werkte in Nieuw-Guinea hij heeft veel meegemaakt. Met de bewoners van het eiland, de Papoea’s, heeft hij een speciale band opgebouwd. Zo leerde hij vijf Papoea-talen spreken. De hechte band met de bevolking is wederzijds. De Papoea’s kennen geen geschreven geschiedenis, maar zij vertellen nog steeds over pater Tetteroo, ontdekte Kiki van Bilsen, de achternicht van de missionaris. Zij keerde onlangs terug naar plekken waar de missionaris was geweest.
Peter Tetteroo ontmoet Tom Tetteroo opnieuw

Tom Tetteroo in jonger jarenIn de uitzending in Netwerk is een portret te zien van Tom Tetteroo. Vrijdag 24 maart 2006 is hij zeventig jaar pater en dan komen zijn memoires uit.

Rechts: Tom Tetteroo in zijn beginjaren in Nieuw-Guinea.

Het boek van Tom Tetteroo

Dagboek op toiletpapier
‘Ik kon een soort pad ontdekken. Na een paar uur lopen zag ik vanaf een heuvel een dorp. In het midden zat een groep mannen. Zo snel als ik kon rende ik de heuvel af, met maaiende armen. Alle mannen sloegen op de vlucht, behalve twee van hen die als aan de grond genageld zaten'.

'Ik ging direct naast hen zitten en bleef maar praten, om aan te geven dat ik met goede bedoelingen kwam, want iemand die op de grond zit, is weerloos. Ik gaf hen ieder een spiegeltje. Zij hadden nooit een gekleed persoon gezien. Het lukte mij om vriendschap te sluiten'.

'Die twee gingen daarna de andere mannen roepen. Vrouwen en kinderen kwamen pas later te voorschijn. Ik kon verblijven in het huis van een van de ‘notabelen’. Na een paar dagen gaf hij mij de schedel van zijn vader - als ik hem goed begrepen heb - om te gebruiken als hoofdkussen. Men gaf mij te eten. Ik voelde mij daar geaccepteerd.’

Tom Tetteroo woont in een kloosterbejaardenoord in Warmond.

Uitgever Aspekt BV ISBN 9059111540 Prijs €24.95