Home

Antonius is de beschermheilige van de boeren

Tetteroo wordt Tettero in Twente

Een voorvader van mij komt vermoedelijk uit de omgeving van Lisse. Rond 1700 verhuisden zij naar Veur en Stompwijk, het huidige Leidschendam. Zie ook: Antonius Tetteroo verruilt Holland voor Twente
en Leidschendam.
De kaart van Leidschendam en omgeving De Horsten is van het Koninklijk Huis Op 12 juli 1728 wordt Teunis Huybrechtszoon Tetteroo geboren. Een zoon van deze Teunis is Leonardus (Leendert) geboren op 6 jan 1767. Hij wordt tuinder, net als zijn zoon, Antonius, geboren op 3 nov 1823. Anthonius of Anton krijgt een baan op de trekvaart tussen Leiden en Delft. Hij is schuitenjager.

De familie Tetteroo woont al een eeuw op dezelfde plaats in Veur (nu Leidschendam) wanneer de zoon van de schuitenjager, Cornelis is zijn naam, een levensmiddelenwinkel heeft aan de Oostvliet(weg). Toen was dit nog de gemeente Stompwijk. Aan de overkant van de Vliet ligt Veur. Op een steenworp afstand is de overtoom (nu een sluis) in hartje Leidschendam. De schippersvrouwen doen er hun boodschappen terwijl de boten naar de andere kant van de vliet worden getrokken, van Rijnland naar Delfland en andersom. Cornelis is behalve koopman (winkelier) ook boterboer. Een aantal koeien bij het woonhuis levert kaas en boter.

Leidschendam, Voorschoten en Stompwijk De luchtfoto hier onder is genomen boven Leidschendam richting noorden. Helemaal bovenin is nog net een topje van de bebouwde kom van Voorschoten en de Veursestraatweg te zien, waaraan de stamkroeg van de boeren uit de omgeving staat. Van links onderin naar rechts boven stroom De Vliet, destijds de gemeentegrens tussen Veur en Stompwijk. Vlak voor de kronkel is het veerpontje in de Kniplaan. De veerpont of de sluisdeuren van Leidschendam gaan de mensen van Veur naar Stompwijk. Een andere snellere weg is er niet in die tijd.

Jacoba, de vierde dochter van Antonius, herinnert zich nog goed dat in die 20'er jaren wordt gewaarschuwd voor de Blauwe tram, die langs de Veursestraatweg rijdt, tussen Scheveningen en Leiden. De haltes vanaf Leidschendam naar Leiden zijn achtereenvolgens: Damlaan, Scharkenbos (tegenover het huis waar Jacoba Hooijmans opgroeide), Kniplaan (een kilometer richting Stompwijk - tussen de twee plassen door - had Antonius zijn boerderij). Na de Kniplaan volgt de halte Voorschoten.

Leidschendam ligt op de kruising Veur (links) en Stompwijk (rechts) in de hoogheemraadschappen Rijnland (boven) en Delfland (onder) Floris Balthasar maakt in 1611 een fraaie kaart voor het hoogheemraadschap Delfland. De grenzen tussen hoogheemraadschappen bestaan altijd uit een dijk en in de watergangen een sluis of een overtoom.

In Leidschendam ligt tot 1648 een overtoom, een drempel waar de schepen met paarden overheen worden getrokken.

de Vliet en links de Veursestraatweg en Voorschoten De Veursestraatweg
Wanneer er goede zaken worden gedaan op de markt in Leiden zoeken de boeren na afloop de bierwinkel op. Kaas en boter kun je er kopen, maar soms ook vee. Dit stamcafé voor boeren uit de omgeving staat aan de Veursestraatweg (op de foto links boven) in Voorschoten, halverwege het woonhuis en Leiden. Parallel aan de Veursestraatweg loopt de Vliet (midden op de foto).

Antonius - mijn opa - wordt landbouwer. Hij houdt van paarden. Op jonge leeftijd is hij actief in de koetsierderij van zijn vader aan de Oostvlietweg. Anton en zijn oudere broer Petrus Anthonius, vechten er om wie het paard voor de wagen mag spannen wanneer de huisarts het platteland op moet voor een huisbezoek. Alida Theodora Tetteroo en Cornelis Johannes Demeijer zetten de winkel voort.

Anton Tetteroo en Jacoba Hooijmans
Anthon en zijn vrouw Jacoba Hooijmans trekken in 1927 met hun zes kinderen en veel vee naar Ambt Delden in Twente. De beruchte blauwe tram Scheveningen-Leiden die aan de Kniplaan een halte had aan de Veursestraatweg, laten zij achter zich.

Bij de halte staat nu nog het woonhuis van Jakoba Hooijmans.
Op de Bentelerhaar aan de Bentelosebeek niet ver van de gemeentegrens Ambt Delden
en Haaksbergen, pacht Antonius Tettero boerderij De Bruin op De Wende. Door een
foutje van de burgerlijke stand van de gemeente Ambt Delden valt er een o weg.

Na een aantal jaren later bouwt Anton een nieuwe boerderij direct aan de
Gorsveldweg, de kaarsrechte weg over de voormalige Bentelose Heide beter
bekend als de Benteler Haar, die Beckum in de gemeente Hengelo met Hengevelde
in de gemeente Hof van Twente (tot 2001 Ambt Delden) verbindt.


Jacoba ('Kosie') en Toon Tettero in de jaren 50


Deze bijzondere foto is in 1947 gemaakt mede omdat het gezin Tettero-Hooijmans dertig jaar in Ambt Delden woont.