Home
Van der Meer
1575 - 1750

De familie Van der Meer voert
vrijwel exact hetzelfde familiewapen
als Van Tetrode. Op een geheimzinnig schilderij van Frans Hals uit 1575 begint de
Haarlemse burgemeester Nicolaes van der Meer met deze `traditie`.
 
Na de rijke bierbrouwer en lid van de vroedschap Nicolaes duikt in Leiden een zekere Claas op met het familiewapen de drie meerbladeren. Het schilderij rechts van Claa is in 1639 gemaakt. (bron: catalogus Lakenhal). Enig verschil is de kleurstelling. Het wapen van Van Tetrode is zilver op zwart, terwijl bijvoorbeeld het wapen hiernaast zwart op zilver is en hieronder weer anders.

Heel fraai zijn ook de schilderwerken van een andere beroemde Van der meer: Jacob. In 1730 worden geen schuttersstukken meer gemaakt maar wel werken voor regenten. Onder: het bestuur van het Catharina- en Ceciliagasthuis. F. van Mieris schilderde het gezelschap.
(foto: Lakenhal Leiden)

Een anonieme schilder maakte in 1639 het portret van Claas van der Meer
 
Op de voorgrond in oranje Van der Meer
Een kopie van het familiewapen van Van Tetrode
 
Jacob van der meer (in oranje / 3e van rechts) die een kopie van het familiewapen van Van Tetrode hier voert, noemt zich Heer van Hoogveen. Hij was rentmeester en is begraven in Leiden op 13 mei 1755.

Van der Meer was ook lid van het Hoogheemraadschap Rijnland. Een vele vierkante meters grote landkaart in de Lakenhal is versierd met `zijn` familiewapen.

Detail oude landkaart Hoogheemraadschap Rijnland
 
Jacop van der Maes liet meerbladeren in deze bokaal graveren
Aan weerszijden van de ingang van de Lakenhal zijn vooraan de straat twee kleine kamers aan de straatzijde. In de kamer rechts vergaderden de leden van het brouwersgilde en in de kamer links de leden van het Lakengilde. 
Detail van bokaal
De afbeelding 
hieronder met
het wapen van Jacop
van der Maes is
gemaakt in de
kamer van het
lakengilde in
museum de Lakenhal
Kroonluchter Lakenhal
Dit familiewapen hangt in de vergaderruimte van het lakengilde in de Lakenhal