Nieuwe club brengt oude naam tot leven

Het levenswater of usquebaugh noemden de Kelten eeuwen geleden al hun kostbaar destillaat. In de loop der jaren verbasterden zij de naam van hun sterke drank tot whisky. Een nieuwe vereniging in Goor heeft die oude naam weer tot leven gewekt. Leden van de Goorse Usquebaugh Society gaan voortaan regelmatig hun favoriete drankje van uiteenlopende brouwerijen vergelijken. Woensdagavond hielden zij hun eerste bijeenkomst in grandcafé De Zon.

De laatste jaren groeit de populairiteit van whisky als een speer. Bijna iedereen kent Johnny Walker, Jack Daniëls, Ballentines, Glenfiddich en Famous Grouse ook al heb je er nog nooit een druppel van gedronken. De Whiskeyvereniging wil daarin verandering brengen.

"Ik zei eind vorig jaar op een gezellige whiskyavond in grandcafé De Zon gekscherend dat het wel leuk zou zijn dat we vaker bijeen zouden komen", vertelt Max Denneboom, die samen met Geerhard (DUBBEL e) ten Berghe en Ernst Pieper het initiatief nam voor de oprichting van de whiskysociety. "We willen geen verplichtingen. Het moet leuk blijven." Voor veertig euro per jaar willen de initiatiefnemers één keer in de twee maanden een avond houden, waarop de leden behalve water en droog brood, van verschillende soorten whisky kunnen nippen. "Het is net als met wijn. Er zijn zoveel verschillende smaken. Ik zeg altijd: het gaat er niet om wat je geniet. Het gaat er om dat je geniet."

Max Denneboom drinkt al vijftien tot twintig jaar af en toe een glaasje. "Er zit iets in de smaak dat me trekt. Je proeft het graan en sosm het eikenhout waarin de whisky is gerijpt. De soorten zijn zo divers. Bijna elk dorp in Schotland heeft een distilleerderij, terwijl ook de Ieren, Amerikanen en Canadezen whisky stoken. Misschien gaan we nog een keer met een groep naar Schotland om dat ruige land te bekijken."