Nieuw onderhoudsbedrijf is opstap naar vaste baan

"Je hoeft niets te kunnen als je maar wilt". Projectleider John Zijlstra van het gloednieuwe buurtonderhoudsbedrijf Hof van Twente vindt het heel belangrijk dat mensen die uit het arbeidsproces zijn gestoten snel terugkeren bij een werkgever. "Werkervaring vergroten, specialiseren en zoveel mogelijk diploma's halen, dat is wat we graag zien", zegt uitvoerder Tom Koster die samen met John Zijlstra het bedrijf opzet voor de gemeente Hof van Twente. "Straks trekt de economie aan en dan ontstaat er weer een grote vraag naar timmerlieden, metselaars, electromonteurs noem maar op."

Wethouder Coby Titshof opent vrijdagmiddag het nieuwe bedrijf dat mensen met een uitkering aan de slag wil helpen. "Als je ontslagen bent en al een poos doelloos op straat loopt is het heel moeilijk het arbeidsritme op te pakken", zegt Tom Koster. "Mensen missen op een gegeven moment de 'drive'. Wij willen daarop inspelen en met mensen om te tafel gaan zitten. Waar ging het mis bij jouw laatste werkgever? Sommige mensen zijn communicatief minder sterk, sommigen hebben verslavingsproblemen. Wij reiken hen op een laagdrempelige manier de helpende hand."

John Zijlstra beaamt wat zijn collega zegt. Hij raakte zelf korte tijd werkloos. "Ons doel is mensen helpen naar vast werk. Dat doen we onder begeleiding van een leermeester en vaak gaan mensen nog een dag in de week naar school." Om genoeg werk te krijgen kunnen burgers zelf werk aanbieden. Oude mensen kunnen het buurtonderhoudsproject vragen mensen te sturen om ramen te lappen, een muur te sausen of een schakelaar te vervangen. Het gaat om werk dat anders blijft liggen. We willen niet met bedrijven gaan concurreren."

In Lochem is al korte tijd geleden een buurtonderhoudsbedrijf begonnen maar dat is voornamelijk actief voor de woningbouwvereniging Viverion. "Wij willen ook voor particulieren, bedrijven en instellingen aan de slag", zegt John Zijlstra. Werknemers van het Bob repareren geen tv's, maar wel wasmachines, koelkasten en computers. Ze doen eenvoudig werk in de tuin, helpen met verhuizen, ruimen zwerfvuil op, geven adviezen om energie te besparen en om de woning veilig te maken tegen inbrekers.