Belevingspark bij Vennebekken

MARKELO De omgeving van het café Vennebekken tussen Markelo en Diepenheim gaat flink op de schop. André en Willy Vennebekken willen de ijsbaan achter hun voormalige stationskoffiehuis veranderen in een belevingspark met wandelpaden, vijvers en de bijzondere flora die oorspronkelijk in de Stokkummerbroek voorkwam. Met subsidies van de overheid investeert de familie Vennebekken een half miljoen euro in het Leempark, zoals het gebied gaat heten.

Erik Bretveld van Babako Tuinrealisatie in Enter heeft in overleg met onder meer IVN, de Heemkundevereniging Markelo en de ijsclub een plan gemaakt dat hij morgenavond om 19.30 uur in de grote zaal van de Vennebekken presenteert. "De 400 meter KNSB-baan blijft gehandhaafd", legt hij uit. "We leggen er een wal omheen, graven vijvers en maken paden." Voor de naam leempark is gekozen omdat de ijsbaan is ontstaan op een leemdepot. Toen het Twentekanaal vlak voor de oorlog is aangelegd kwam veel leem vrij. Boeren kunnen dat materiaal niet gebruiken voor op het land. Daarom is het hier geconcenteerd. Omdat het gebied geen nut had is er een ijsbaan van gemaakt.

De overheid investeert dit jaar en volgend jaar veel geld in het herstel van de Regge en in wandel en fietspaden in de omgeving. De familie Vennebekken wil daarop inspelen door het terrein van de ijsbaan op te knappen. Er komt onder meer een grote wal omheen. Ook de omgeving van het voormalige stationsgebouw van Stokkum krijgt waarschijnlijk een opknapbeurt.

Al in 1820 stond aan de huidige Stationsstraat een herberg. Het gebouw kwam voor de oorlog tussen de spoorlijn en het Twentekanaal te liggen. "De laatste jaren komen steeds meer toeristen bij ons over de vloer", vertelt André Vennebekken. "Vooral mensen uit het westen van het land kijken hun ogen uit. Een planken vloer, oude schilderijtjes aan de wand, ze vinden het prachtig hier."