Voor derde keer stroomstoring in gemeentehuis

"Een koude wind blaast door het gemeentehuis van Hof van Twente", zegt ambtenaar Teun Koopman. "Je kunt het onmiddellijk merken wanneer de stroom uitvalt. Omdat de toegangspasjes niet weer werken staan de meeste deuren open." Het is maandagmiddag half één. Een half uur geleden is voor de derde keer op rij de electriciteit uitgevallen. Kleine groepjes wandelen het gemeentehuis uit waar zo'n 200 mensen werken. Donderdag was er een storing en vrijdag opnieuw waarna ambtenaren die middag vrij kregen. Maar maandag was het weer raak.

"Een andere man had speciaal vrij genomen om zaken te regelen. Maar hij had ook 's avonds kunnen komen. We zijn op maandag tot half acht open", vertelt Geert Ziel.

"De klok werkt nog", grapt een medewerker bij de balie. "En het koffieapparaat functioneert ook nog. Ik snap niet hoe dat kan. 'Gratis koffie' knippert op de machine. "we hadden een boze meneer aan de balie", vertelt voorlichtster Dinie Schreurs. "De man was hier vrijdag toen de stroom uitviel en nu kwam hij weer voor niets. We vinden dit heel vervelend maar het is overmacht."

Op de eerste verdieping loopt burgemeester Hans Kok met een grote, antieke petroleumlamp naar de wethouderskamer van Harry Knuiman. Er wordt gelachen ondanks de mystere.

Wethouder Harry Knuiman neemt de derde storing hoog op. "We hebben vrijdagmiddag, na de tweede storing, besloten nu goed naar de oorzaak van het probleem te zoeken. Croon Elektrotechniek zou desnoods het hele weekeinde kunnen doorwerken aan een oplossing. Maar omstreeks half vier of vier uur is ons verzekerd dat de oorzaak van het probleem is gevonden en de storing is verholpen."

Maandag of dinsdag zou een notitie verschijnen mede met het oog op de aansprakelijkheid. "Als de stroom er enige tijd af is geweest moet het computersysteem opnieuw opstarten. Ook dat kost tijd, misschien wel een uur extra. We balen hier goed van en hebben daarom geëist van Croon dat een tweede installateur bij het werk wordt betrokken. We denken er over Croon aansprakelijk te stellen voor de schade." Op dat moment, rond half twee, springt het licht aan. De telefoon geeft in het display vreemde tekens weer en de computers zwijgen.