Monumentale schuur verandert in galerie

DELDEN Sommigen verklaren hem voor gek. Maar Robert Duinstee (45) is vastberaden. De komende maanden verandert hij een tochtige oude schuur in een sfeervolle kunstgalerie. Zijn bedrijf met vier werknemers verhuist hij van de Adam Smithstraat tegenover Ikea in Hengelo naar de eerste verdieping van het pand dat aan de Meijlingstraat direct achter de kledingzaak van Henk van Loon aan de Langestraat staat.
Aan jaren leegstand komt dan een einde. „Ik doe dit uit passie”, vertelt de Hengeloër die er enkele tonnen voor uittrekt. „Vrienden hebben ook een huis met vakwerk. De uitstraling is heel bijzonder. Hier kan ik mijn klanten straks goed ontvangen.” Maar er moet enorm veel gebeuren aan het pand dat een vloeroppervlak van tachtig vierkante meter telt. Kalkzandstenen muren moeten er uit zodat de gebinten het dak weer gaan dragen. Moderne stenen maken plaats voor oud materiaal. „Alles ziet er over een jaar weer autentiek uit.”
Hoe oud het rijksmonument precies is is niet bekend. De familie Meijling, grondleggers van Hengelo Bier, had er vroeger een herberg de Halve Maan naast, waarbij zij de schuur vermoedelijk als opslag gebruikten. Ook was er een blauwververij en een maalderij in gevestigd. Paarden vermaalden lijnkoeken tot veevoer.