Twickel krijgt vliegveld voor libertycamp

DELDEN Twickel krijgt tijdelijk een vliegveld. Het provinciebestuur van Overijssel heeft toestemming gegeven maximaal vijf keer per dag kleine propellervliegtuigen te laten landen op de weilanden bij museumboerderij De Wendezoele in de periode van 31 maart tot en met 9 april. Het hele gebied rondom kasteel Twickel, de watertoren en de Deldeneres was 65 jaar geleden het hoofdkwartier van het eerste Canadese leger. Een airstrip en een commandotoren maakten deel uit van het kamp. Eind volgende maand richt Keep Them Rolling er een libertykamp in met een veldhospitaal met operatiekamer, zo’n honderd oude legervoertuigen, een opengewerkte Duitse V1-raket, een post van de militare politie, een mobiele werkplaats, een mess en entertainment, zoals dat aan het einde van de Tweede Wereldoorlog gebeurde om de soldaten te vermaken. Keep Them Rolling laat er een dubbeldekker, de tiger moth, en een stinson L5 landen en opstijgen. Vanuit het libertycamp maakt Keep Them Rolling rondritten tot 9 april in Twente.
Hoogtepunt van het evenement is op zondag 4 april, wanneer Delden precies 65 jaar eerder na een zware strijd langs het Twentekanaal, is bevrijd. Als herdenking van de slachtoffers van de oorlog gooien vrijwilligers klaprozen uit een vliegtuig boven de Cramersweide waar beide ambassadeurs van Groot-Brittannië en Canada voor zijn uitgenodigd. Keep Them Rolling houdt die middag een parade door Delden waarbij een peloton soldaten in kleding uit de oorlog door de Molenstraat, Langestraat en Stationsstraat marcheert, begeleid door militaire voertuigen.
Vanuit Delden bezoekt Keep Them Rolling Zenderen, Hertme en Borne (3 april), Deldenerbroek en Wiene (4 april), het monument van de leider van het verzet in Twente, kapitein Lancker, in Hoge Hexel (5 april) en de Canadese begraafplaats in Holten op 8 april waarvoor de ambassadeur van Nieuw Zeeland is uitgenodigd. Op 6 en 7 april krijgen kinderen rondleidingen op het libertycamp waarbij ‘s avonds met zoeklichten die vier kilometer hoog schijnen, een V- teken van victory wordt gemaakt. Rob van ‘t Oost van Keep Them Rolling die anderhalf jaar bezig is met de organisatie is nog dagelijks in de weer de puntjes op de i te zetten. „We hebben op het laatste moment ook nog een Auster, een propellervliegtuig, op de kop getikt die we voor een demonstratie gebruiken.”