Bewoners Zuidwal willen naar de rechter tegen bouwplan Hema

DELDEN Bewoners van de Zuidwal overwegen naar de bestuursrechter te stappen om een ander bouwplan voor de Hema op tafel te krijgen dan het college heeft goedgekeurd. De bewoners onder leiding van Anton Morssinkhof hebben grote moeite met de 'blokkendoos' die er volgens het huidige plan zou komen. Zij willen schuine daken, net zoals vorige jaar is uitgevoerd bij de uitbreiding van het chinees restaurant, naast de toekomstige Hema.

"Wij zijn niet tegen de bouw", zegt Anton Morssinkhof die zijn leven lang al in Delden woont. "We zijn tegen de komst van zo'n kolossaal bouwblok. De projectontwikkelaar zoekt de grens op van wat mogelijk is." Volgens Morsinkhof die de plannenmakerij al twee jaar op de voet volgt zal de chaos in de Langestraat en de Zuidwal alleen maar groter worden wanneer het warenhuis er een vestiging opent, mede omdat er maar een paar parkeerplaatsen bij komen. Volgens hem zullen vrachtwagens die nieuwe producten aanvoeren de wegen regelmatig verstoppen.

Morssinkhof vindt het vreemd dat het college gewoon akkoord gaat met de wensen van de projectontwikkelaar terwijl een meerderheid in de gemeenteraad grote moeite heeft met het huidige plan. "De raad staat helaas buitenspel. Want het college kan via een zogeheten artikel 19-procedure gewoon haar gang gaan." Het college zal de bouwvergunning deze dagen afgeven.

Morssinkhof stapt naar de bestuursrechter op grond van het feit dat de totale vloeroppervlakte is uitgebreid van 250 naar 350 vierkante meter door de voormalige pizzeria er bij aan te trekken. Bij de beoordeling van de plannen is nog uitgegaan van een oppervlakte voor de Hema van 250 vierkante meter. Ook is de kantoor- en opslagruimte aan de Zuidwal veranderd in een ruimte voor een koeling dat lawaai produceert.

'College verprutst
oude hart Delden'

„De verprutsing van het middeleeuwse hart van Delden”, noemt raadslid Rudolf Beens het bouwplan voor de komst van de Hema. „Wethouder Josh Sijbom gaat te makkelijk op de schoot van de projectontwikkelaar zitten.” De projectontwikkelaar heeft maar één doel en dat is de kosten laag houden en de opbrengst zo hoog mogelijk, aldus Beens. „Als hij schuine daken moet bouwen gaat dan ten koste van de ruimte, dus van de opbrengst.”
„De raad heeft kritische geluiden laten horen, maar Sijbom gaat gewoon zijn gang. Dat is heel slecht en dat neem ik Sijbom kwalijk. Het is heel curieus dat dit allemaal kan.” Beens vindt dat ook de commissie welstand in gebreke blijft. „In een historische binnenstad kun je toch niet zo’n schoenendoos neerzetten? Ik heb grote moeite met de rol die het Oversticht hierin speelt.”
Harry Snijder van de VVD is ook niet gelukkig met de keuze die zijn eigen liberale wethouder maakt. „Als er met twee maten wordt gemeten dan is dat niet goed.” Arie Mulder van het CDA die de ontwikkelingen aan de Zuidwal met lede ogen volgt, vermoedt dat er niets meer tegen te doen is.