Archief Heemkunde Ambt Delden dit jaar naar Twents streeksarchief

DELDEN De vereniging Heemkunde Ambt Delden krijgt waarschijnlijk dit jaar een eigen onderkomen. Zo’n dertig meter archief verhuist van verschillende adressen bij mensen thuis naar het nieuwe onderkomen van de stichting Twents Streekarchief in de Stadshagen aan de Noorderhagen in Delden.
„We moeten nog veel materiaal uitzoeken, maar we zouden wel graag alles op één plaats willen onderbrengen”, zegt voorzitter Johan Sander van de Heemkunde Ambt Delden. „We hebben nooit een vaste plek gehad.” Heemkunde Ambt Delden telt zo’n 300 leden waarvan 50 tot 60 mensen in Stad Delden wonen. De leden van de Heemkunde moeten nog instemmen met een verhuizing.
Bas Boer van het Twents Streekarchief is enthousiast over de mogelijke komst van het Ambtdeldense archief. „Wij hebben al zo’n zeventig strekkende meter archief, zoals de dtb-boeken (doop, trouw en begrafenisboeken) van voor 1811”, zegt Bas Boer. „Twentenaren hoeven niet naar Zwolle te reizen om deze boeken in te zien. Dat kunnen ze ook in Delden.”
Het Twents Streekarchief is in 1993 opgericht door de Historische vereniging Schoutambt Delden en de Stichting Behoud Delden, waaruit het Zoutmuseum is voortgekomen. Beide organisaties zijn niet meer actief waardoor het historisch onderzoek van het middeleeuwse stadje Delden op een laag pitje staat. „Delden is een witte vlek”, zegt Bas Boer die graag met de vereniging Heemkunde Ambt Delden wil gaan praten over historische onderzoek door Heemkunde Ambt Delden in Stad Delden.
„Vorige maand spraken we bij Oald Hengel over de canon van Overijssel”, vertelt Bas Boer. „Elke plaats zou een eigen canon uitpluizen. Ootmarsum is al druk bezig met verhalen schrijven en bij de Hofmarken (een samenwerkingsverband binnen de Hof van Twente) gaan we praten over wat we gezamenlijk kunnen doen. Maar bij ons in Delden is het historisch onderzoek in het slop geraakt. Misschien dat de Heemkundevereniging daarop kan inspringen.”
Johan Sander staat niet afwijzend tegenover de wens van Bas Boer, maar houdt een slag om de arm. „Dit heeft zijn tijd nodig.”
De nieuwe archiefruimte bij de bibliotheek van Delden zou na de komst van de vereniging Heemkunde Ambt Delden bijna vol zitten. Het Twents Streekarchief zat tot voor kort op de eerste verdieping van de bibliotheek aan de Langestraat in Delden.