Elk jaar 10.000 km op de fiets

DIEPENHEIM Zeker 40.000 euro heeft hij de afgelopen jaren bespaard op de benzinekosten. Nico Nijkamp (63) uit Diepenheim fietste jarenlang vrijwel elke dag naar zijn werk in Almelo, 25 kilometer heen en 25 kilometer terug. Maar de fanatieke sporter besmette zijn zonen Kasper en Tom die op een gegeven moment zelfs meededen aan het wereldkampioenschap junioren op de weg. De één in de amateurploeg voor Giant, de ander voor de Rabobank. "We reden alles af van Dortmund tot Dokkum", vertelt Nick Nijkamp. De besparing van 40.000 euro benzinekosten zijn zo snel weer teniet gedaan.

Nick Nijkamp fietst al 25 jaar lang elk jaar 'voor de lol' 10.000 kilometer. "Ik wilde op oudejaarsdag de 10.000 kilometer vol maken. Het was eigenlijk geen weer om er op uit te gaan, maar ik moest nog twintig kilometer. Dus ben ik toch op pad gegaan. Naar de Lochemerberg. Nog een paar valpartijen gehad. Daarna oliebollen. Het was toch een beetje een feestje."

Nijkamp kreeg vroeger op school sport van de vader van Hans Jorritsma (oud-bondscoach van het Nederlands hockeyelftal en sinds 1996 teammanager van het Nederlands voetbalelftal). "De man kon je enorm enthousiast maken voor de sport", vertelt Nick Nijkamp die drie Elfstedentochten uitschaatste.

Als er de komende dagen weer een Elfstedentocht komt is Nick Nijkamp van de partij. Hij traint regelmatig op de ijsbaan in Enschede en de vijf kilometer lange kunstijsbaan in Biddinghuizen. "Door veel te sporten heb je een goede conditie en zit je lekker in je vel. Als ze mij vragen naar Assen heen en terug te fietsen met de racefiets dan denk ik dat ik dat zo kan doen". Zijn favoriete fietsomgevingen zijn Markelo, Bentheim, de Veluwe bij Arnhem en de Achterhoek. "Als er maar heuvels zijn."