Coachen met paarden

Sjors en Sjimmie houden je een spiegel voor. Figuurlijk gesproken dan. Want Sjors en Sjimmie zijn twee paarden. Toch staan beide dieren centraal in een gloednieuwe wijze van coaching. Maar hoe kun je je spiegelen aan een paard? Jeannet Smulders begrijpt de verbazing. Zij is coach en traint gezinnen en werknemers in het verbeteren van de communicatie met elkaar.

"Als je aan iets negatiefs denkt verzet Sjors geen stap", vertelt ze terwijl we buiten in de wei de proef op de som nemen. "Sjors is heel gevoelig. Aan je lichaamstaal ziet het paard onmiddellijk of je gespannen bent en chagrijnig. Dan werkt het absoluut niet mee. Wanneer je aan een probleem denkt, gestresst en niet in balans bent met jezelf wil het dier geen stap meer verzetten. Ik probeer dan met de cliënt de vinger op de zere plek te leggen. Waar ligt het probleem precies? Waar denk je aan? Is de relatie met jouw chef niet goed of lever je jouw werk vaak te laat in?"

Jeannet Smulders weet waar ze over praat. Voor haar werk trainde ze jarenlang medewerkers in de gezondheidszorg. Ze was activiteitenbegeleidster op een verpleegafdeling voor psychogeriatrische cliënten, daarna kwaliteitsfunctionaris en de laatste jaren trainer zorgethiek. Begin dit jaar opende ze haar eigen bedrijfje aan de Goorsestraat in Hengevelde. "Als coach begeleid ik mensen om samen een pad in te slaan in hun persoonlijke ontwikkeling. Ik probeer mensen een handvat te geven."

De nieuwe vaardigheden leerde ze indirect van de Belgische psycholoog Eric Van Poucke, die veel met paarden omgaat. Jeannet Smulders heeft al vanaf haar zevende paarden. In Nederland geven mensen sinds kort op drie plaatsen 'equichoaching' : in Bakel, Slochteren en Hengevelde. "Ik weet zeker dat mensen hier op zitten te wachten", zegt Jeannet Smulders die al 23 jaar in de omgeving van Wiene en Markelo woont. "Mensen willen graag leren hoe ze beter met elkaar kunnen omgaan en waar kun je dat beter doen dan lekker buiten in de natuur?"
Voor meer informatie zie: www.itaestonline.nl