Maria Albrecht heeft veel vertrouwen in slimme Amerikaanse bulldog

GOOR „Ik wil weer de straat op kunnen”, zegt Maria Albrecht van de Berkenstraat op ‘t Gijmink. Haar jonge honden Kely en Lindsey, Amerikaanse bulldogs, gaan haar daarbij helpen. Kely is pas drie maanden maar haalt nu al de was uit de wasmachine. Maria heeft hulp van haar honden hard nodig omdat zij zeer slecht loopt nadat zij een ernstig ongeluk kreeg. Op de hoek van de Hengevelderstraat en de Kloosterlaan reed een automobilist haar ruim twee jaar geleden van haar fiets waarbij haar been ernstig beschadigd raakte.
Met platen, pinnen en stukjes donorbot moet het been genezen. Maar het proces verloopt heel moeizaam. Maria, die slechts veertig kilo weegt, kan nauwelijks lopen. De honden moeten in mei zo ver zijn gegroeid dat ze er letterlijk op kan steunen. Kely en Lindsey zijn dan hulphonden of assistentiehonden. Een scootmobiel of een rolstoel is niets voor haar. „Op de eerste dag had ik met de scootmobiel al bijna twee ongelukken. Ik durg er gewoon niet meer mee te rijden.”
Drie maanden geleden bood de woningbouwvereniging Viverion haar en haar man een andere woning waar alles gelijkvloers is. Maar ze moest wel een aantal honden wegdoen, mede om klachten van omwonenden te voorkomen. Nu heeft ze er nog vijf. „Wij hebben er alle vertrouwen in dat Maria niet voor overlast gaat zorgen”, zegt Leon Grevink van Viverion. De corporatie houdt een oogje in het zeil na klachten van een bewoner. „Er wordt gezegd dat de bulldog voor problemen kan zorgen, mensen zou kunnen aanvallen. Maar dat is grote onzin”, zegt Maria Albrecht. „Deze dieren zijn heel rustig en vooral ook heel slim. Je kunt ze alles leren. Ik heb hun stamboom. Ze zijn raszuiver en voldoen aan strenge eisen.”
„Ik heb acht jaar geleden een cursus hondentrainen gevolgd. In liep stage in Hengelo en heb daarna nog twee jaar in een trimsalon in Wierden gewerkt.” Ook fietste ze veel bijvoorbeeld voor haar parttime werk als schoonmaakster in de Daltonschool Elsen-Herike. „Ik wil weer vaker naar buiten. Een tuig met handvat heb ik al gekocht.”
Eigenlijk zou Maria Albrecht maandenlang haar dieren moeten afstan voor een opleiding als geleide hond. „Dat kost 26.000 euro. Dat geld heb ik niet. Maar ik denk dat ik zelf de honden ook goed kan opleiden.”
Kely en Lindsey leren de komende weken hoe zij haar mobiel onder de zitbank vandaan moeten halen. „Ik moet bij calamiteiten hulp kunnen inroepen. Maar ook leren mijn honden andere honden en katten negeren. Ik moet letterlijk en figuurlijk op Kely en Lindsey kunnen steunen.”