Buizerd op nippertje van bevriezingsdood gered

GOOR Danieke de Vries van de dierenamulance Hof van Twente heeft een buizerd die vermoedelijk al twee dagen vast zat in prikkeldraad het leven gered. „Door de sneeuw vliegen de roofvogels lager om hun prooi beter te kunnen zien”, legt Danieke uit. „Toen het tegen het prikkeldraad vloog is het kennelijk zo geschrokken dat het zich helemaal vast draaide om het prikkeldraad.” Omdat er schapen in de wei liepen kon ze het prikkeldraad niet kapot knippen. Daarom schakelde ze Han Brinkcate uit Delden in die ook actief is voor de Dierenambulance Hof van Twente. Samen hebben ze enkele vleugelpennen kapot geknipt waarna Danieke het onderkoelde diertje naar de vogelopvang in Barchum in de Achterhoek bracht.
„Een stel wandelaars vond de buizerd in de omgeving van kasteel Weldam”, vertelt Danieke de Vries die constateerde dat het dier er waarschijnlijk al enkele dagen vast heeft gezeten hoewel veel meer mensen het zouden hebben gezien. „In zo’n geval moeten mensen ons altijd bellen, voor advies of voor hulp. Maar de buizerd was al onderkoeld en had geen eten. We verwachten dat de vogel het wel zal halen. De buizerd heeft ondanks onze voorzichtigheid er een ‘mooie wond’ aan over gehouden. Het dier wordt wellicht komend weekeinde al vrijgelaten.”
„Dit soort voorvallen gebeuren helaas nog vaak”, vertelt Danieke de Vries. „ Helaas wordt er vaak te laat ingegrepen waardoor een dier het niet redt. Wij hopen dat mensen inzien dat het van levensbelang is om zo snel mogelijk in te grijpen en niet te denken dat iemand anders wel belt.”