Kuierwerkgroep verkoopt borden met boerderijnamen

Zondagse naam vaak onbekend in Wiene-Zeldam

WIENE-ZELDAM  Sommigen noemen het scheldnamen. Anderen zijn er heel trots op. Feit is dat de dubbele namen soms tot verwarring leidt. "Ik was twaalf toen iemand mij vroeg waar Horstink in Zeldam woont", vertelt Willem Overbeek van de werkgroep Kuierroute Wiene-Zeldam. "Ik had geen idee. Er woont geen Horstink in Zeldam, antwoordde ik. Pas later kwam ik er achter dat dit Moezen Jan was."

Werkgroep Kuierroute presenteert erfnamen

De werkgroep Kuierroute laat borden maken met de namen van de erven in Wiene en Zeldam. Willem Overbeek en Marianne Koebrugge op de achtergrond en Annie Volkerink en Caroliene Workel (van links naar rechts zittend) zitten op een bankje van de kuierroute.

Bijna iedereen in de buurtschap heeft een bijnaam. Dat is meestal de naam van het erf waar zij wonen. Riet Jan is het gezin Volkerink, de Speank is Semmekrot en Waonink Willem is een van de vele gezinnen uit de familie Overbeek.

"We zijn best trots op die bijnamen", vertelt Marianne Koebrugge die twee jaar geleden meehielp een wandelroute uit te zetten  in de buurtschap. "Een paar jaar geleden kwam een jonge knaap helemaal uit Australië met een foto van een oud schilderijtje van het Erve Seldam. Een van zijn voorvaderen komt van hier, vertelde hij. Het duurde even voordat we hadden ontdekt dat het erf vlakbij de voormalige haven niet meer bestaat."

De werkgroep Kuierroute is opgericht na de varkenspest. "De overheid stelde geld beschikbaar om de buurtschap opnieuw in te richten. Een ambtenaar vroeg ons: wat willen jullie met het gebied doen? Zo kwamen wij met allerlei plannen, zoals van de wandelroute. Onze buurtschap is niet direct een natuurgebied. Maar hier kunnen toeristen wel goed kennismaken met het leven op de boerderij. Je wilt je buurt natuurlijk positief in het daglicht zetten."

Het laatste project van de werkgroep is voorlopig het ophangen van borden met de boerderijnamen. "We willen ons onderscheiden  van de andere buurtschappen", vertelt Carolien Workel wiens bijnaam Bomhof is. De borden worden op 6 en 7 juni tijdens de  zomerfeesten Wiene-Zeldam te koop aangeboden. Maar bestellen kan nu al via Riky Boensma en Annie Volkerink en via  info@wiene-zeldam.nl. Een bord kost dertig euro. Ook zijn onlangs mensen uit Hengelo naar Zeldam verhuisd. "Ze wonen op de  Morre." Maar hun zondagse naam, die weet maar een enkeling.