Maximumsnelheid in groot deel buitengebied Hof van Twente omlaag

Overheid investeert half miljoen euro in verkeersveiligheid

GOOR De Regio Twente en de gemeente Hof van Twente investeren fors in verkeersveiligheid in het buitengebied. Beide overheden trekken samen meer dan een half miljoen euro uit om het aantal ongevallen met eenderde omlaag te brengen. Het gaat om drie grote gebieden waar de maximumsnelheid omlaag gaat van 80 naar 60 kilometer per uur.

Het grootste project ligt tussen Delden en Goor. Het gebied in de Hof van Twente dat ten noorden van de weg tussen Delden en Goor ligt en ten westen van de Almelosestraat en ten oosten van de provinciale weg N347 tussen Goor en Rijssen krijgt hier en daar verhoogde plateaus in kruisingen. Sommige kruispunten worden verlegd.

Soortgelijke maatregelen wil de gemeente Hof van Twente uitvoeren in het gebied ten noordwesten van Goor, tussen de Herikerweg, de Rijssenseweg en de provinciale weg tussen Goor en Rijssen. Ook hier gaat de maximumsnelheid omlaag van 80 naar 60 km/uur. Het derde gebied waar motorvoertuigen niet meer zo snel mogen is het gebied ten noorden van Diepenheim, tussen de Lochemseweg, het Twentekanaal en de Goorseweg.

Het aantal ongelukken neemt snel af als de maximumsnelheid omlaag gaat omdat het snelverkeer de lokale wegen in het buitengebied deelt met het langzame verkeer, veelal fietsers onder wie scholieren. In gebieden waar de nieuwe eisen al zijn ingevoerd vallen ongeveer 35 procent minder verkeersslachtoffers, zo is de ervaring tot nu toe.

De inrichting van de buitengebieden conform de eisen van Duurzaam Veilig is al ruim tien jaar geleden begonnen. Het aantal verkeersdoden moet in Twente volgend jaar gereduceerd zijn met vijftien procent ten opzichte van het jaar 2002 en het aantal ziekenhuisslachtoffers met 7,5 procent.

De gemeente Hof van Twente betaalt 255.000 euro mee in de kosten. Ambtenaren werken de komende weken de plannen verder uit waarna burgers gebruik kunnen maken van het inspraakrecht. Naar verwachting zal de gemeente de maatregelen, waaronder het plaatsen van borden die de nieuwe maximumsnelheid aangeven, zoveel mogelijk dit jaar uitvoeren.