Minder bonnen na reeks acties

GOOR - Politie Twente rondt controleactie op Diepenheimseweg af.

De gemiddelde snelheid op de Diepenheimseweg in Goor is drastisch omlaag gegaan sinds de politie er regelmatig controleert. Maar het doel van de snelheidcontroles, het aantal overtredingen terugbrengen tot minder dan tien procent, is niet gehaald. Wat de politie wel lukte is het gevoel van onveiligheid weg te nemen onder de bewoners van de Diepenheimseweg.

De politie startte de intensieve controles nadat burgers klaagden over hardrijders. Zij voelden zich onveilig op de straat voor hun deur. Nadat de gemeente de weg heeft aangepast, de middenstreep verdween, begon de politie met controles. Volgens projectleider Arnold van Brakel van de politie Twente was de gemiddelde snelheid tussen de eerste en de laatste controle flink omlaag gebracht, namelijk van 49 naar 33 kilometer per uur. De eerste controle was een jaar geleden toen een enkele automobilist er 113 kilometer per uur reed terwijl er maar 30 kilometer per uur is toegestaan.

Het aantal overtredingen is tussen mei vorig jaar en april dit jaar gedaald van 86 tot 25 procent van de 2500 voertuigen die er per etmaal passeren. In de weekeinden ligt dat percentage hoger: tussen de 33 en 40 procent van de bestuurders krijgt er een bekeuring op zaterdag en zondag. De meeste overtreders zijn forenzen die niet op de hoogte zijn van de controles. Het aantal automobilisten dat veel te hard rijdt, sneller dan 50 kilometer per uur, is zelfs spectaculair gedaald van 44 procent naar vier tot vijf procent op een doordeweekse dag en zeven tot acht procent in de weekeinden. Arnold van Brakel verwacht dat de gemiddelde snelheid nu structureel veel lager blijft dan die is geweest.

"Op de Diepenheimseweg in Goor zullen we alleen nog incidenteel controleren", zegt Van Brakel die binnenkort een eindrapportage schrijft voor het bureau verkeershandhaving van het openbaar ministerie en de gemeente Hof van Twente. 22 mei 2009