Gelatenheid na brandstichtingen

GOOR - Papiercontainer en bestelauto gaan in vlammen op in Goor.

De meeste inwoners van Goor reageren gelaten op de brandstichtingen van de afgelopen maanden. Zaterdag ging een bestelauto aan de Deldensestraat in vlammen op, schade 12.000 euro, terwijl een uur eerder een papiercontainer van basisschool De Wiekslag in de Kievitstraat uitbrandde. Uit onderzoek blijkt dat de branden zijn aangestoken, mogelijk door dezelfde persoon. 'Iedereen heeft het gelezen. Maar het is nog niet het gesprek van de dag', leert een rondgang langs een aantal winkeliers.

"De kap van het dak van ons huis vatte bijna vlam", vertelt Eeman Wilkes (35), wiens zwangere vriendin rond vier uur 's nachts een fluitketelachtig geluid hoorde en de brand ontdekte. Wilkes, die een opleiding bedrijfshulpverlener heeft afgerond, ging het beginnende vuurtje aan zijn huis te lijf met een poederblusser, terwijl de brandweer iets later het vuur van zijn bestelauto doofde. De schrik zit er goed in bij het gezin, dat ook een kind van twee jaar telt. De afgelopen maanden moesten vooral vuilcontainers het ontgelden. "Ik heb er vanmorgen met een collega over gesproken", vertelt René Versteege van de Primerawinkel in de Grotestraat.

Autobrand Deldensestraat Goor
 

"Ik denk dat het baldadigheid is. Er gebeuren zoveel gekke dingen vandaag de dag. Maar onze klanten beginnen er nog niet over." De politie doet na de branden van afgelopen weekeinde een dringend beroep op getuigen zich te melden. "Brandstichting is zo ongeveer het moeilijkste onderzoek dat er is", zegt voorlichter Jan Camphuis van de politie Twente. "Sporen verdwijnen vaak door de brand."

Camphuis durft dan ook geen enkele uitspraak te doen over de brandstichter en mogelijke motieven. "Het enige wat we kunnen doen is de burgers vragen goed op te letten. Als er iets opvallends gebeurt, bel dan onmiddellijk de politie." Ook in café De Ster aan de Grotestraat praten de bezoekers over de brandstichtingen, vertelt de uitbater. "Maar niemand lijkt er echt van wakker te liggen." Op het 'leugenbankje' op 't Schild geniet Gerrit Endeman van de ochtendzon. "Zo'n tien jaar geleden waren er ook zo veel brandstichtingen in Goor. Ik weet wel wat ze met die man moeten doen als ze hem pakken..." 12 mei 2009