'Rechter moet ProRail dwingen te stoppen'

GOOR - Goederentreinen rijden komende weken nog door Hof van Twente.
De PvdA wil ProRail via de rechter dwingen te stoppen met het goederenvervoer door de Hof van Twente. De sociaaldemocraten vragen de raad op 26 mei via een motie hiermee in te stemmen. Woordvoerder Fred Rijkens spreekt van een 'krankzinnige zaak' dat een overheidsinstelling zich niets aantrekt van de wet, terwijl burgers bij de minste of geringste overtreding in de kraag worden gegrepen. Rijkens vreest dat de rijksoverheid veel meer goederentreinen wil toestaan nadat woningen aan het spoor van geluidsisolatie zijn voorzien. In enkele gevallen worden dan zelfs huizen afgebroken. ProRail heeft de VROM-inspectie woensdag toegezegd voor 1 juni duidelijkheid te geven wanneer ProRail stopt met het overtreden van de geluidsnormen. Woordvoerder André de Waard van ProRail bevestigt dat zijn organisatie er nog niet uit is. "We hebben voor dit jaar verkeerde cijfers gehanteerd en daar ontlenen vervoerders rechten aan die wij niet van de ene op de andere dag ongedaan kunnen maken." De Waard suggereert dat er binnenkort zelfs minder passagiers- treinen kunnen gaan rijden. Hij verwacht nog extra overlast van goederentreinen met Pinksteren in de Hof van Twente. Op zondag 31 mei en maandag 1 juni wordt de nieuwe tunnelbak in Almelo aangesloten op het bestaande railnet. 16 mei 2009

CDA roept op tot blokkade spoorrails

GOOR - Als het aan CDA'er Eric Rikkert ligt, worden de treinrails in Goor binnenkort een kwartier geblokkeerd door gemeenteraadsleden van Hof van Twente.
Het moet een ludieke actie worden om stelling te nemen tegen de goederentreinen die 's nachts illegaal rijden tussen Zutphen en Goor. Het CDA hoopt in de raadsvergadering van 26 mei voldoende steun te krijgen voor de motie die hierover wordt ingediend. "Deze actie heeft alleen betekenis als alle politieke partijen er aan deelnemen", aldus Rikkert. "We hebben als gemeenteraad helaas geen andere middelen om ons ongenoegen te uiten." Het CDA vraagt ook de omwonenden om mee te doen met de actie. Het CDA steunt het initiatief van de PvdA, dat probeert ProRail via de rechter te dwingen om te stoppen met het goederenvervoer door Hof van Twente.