Opknapbeurt kerkhof kost twee jaar

GOOR - Vijfentwintig vrijwilligers maken einde aan ergernis.

Een gepensioneerde autohandelaar, een oud-agrariër, een voormalige accountant, schouder aan schouder zijn ze bezig met het opknappen van de rooms-katholieke begraafplaats aan de Iependijk. Twee jaar lang hebben zij vrijwel elke maandagochtend gewerkt aan een ingrijpende renovatie. Pastor Joop Huisman van de Petrus en Paulusparochie in Goor wijdt op 31 mei het gloednieuwe kruis met corpus in. Gerrit ten Berge die bijna vijftig jaar bij een notaris werkte, nam in 2005 mede het initiatief voor de opknapbeurt. "Mijn vrouw was overleden en ik ontdekte dat er veel achterstallig onderhoud moest worden uitgevoerd op de begraafplaats." Na een oproepje door het parochiebestuur op een parochieavond meldden zich spontaan meer dan tien mensen. Later groeide de groep tot zo'n 25 vrijwilligers. "Er moest echt iets aan de begraafplaats gebeuren", vertelt Harrie Huistede die tegenover de begraafplaats woont. "De letters bungelden aan het kruis, oude planten lagen op het wandelpad, sommige grafstenen waren gebroken en er lag puin."

Gerrit ten Berge (links) en de heer Roetgerink aan de slag bij het monument voor de ongedoopte kinderen op de begraafplaats aan de Iependijk in Goor.

Graf bewoner havezate Heeckeren

De laatste bewoner van het huis Heeckeren, Gerard Willem Bosch van Drakenstein, is samen met zijn vrouw begrafen aan de Iependijk in Goor.

De vrijwilligers wilden aan hun ergernis een einde maken en gingen in maart 2007 met veel enthousiasme aan de slag onder de naam werkgroep Hases wat staat voor Harken, schoffelen en snoeien. Hases rukte met groot materieel uit: twee tractoren met voorladers, een heftruck en pneumatische hamers. Ongeveer 180 graven zijn geruimd en een groot aantal is opgeknapt. Hases ruilde achttien containers vol puin voor honderd kuub schoon zand.

De reacties uit het publiek zijn overweldigend. De begraafplaats is weer een echte plaats van bezinning geworden. Trots zijn de vrijwilligers op het fraaie graf van jonkheer Gerard Willem Bosch van Drakestein, bewoner van de voormalige havezate Heeckeren. Hij stierf ruim tweehonderd jaar geleden. Pastor Joop Huisman wijdt op 31 mei ook een bijzonder monument in. Het gaat om drie grote brokken natuursteen met bronzen plaquettes voor de ongedoopte kinderen.

  Baby's die stierven voordat zij gedoopt konden worden, mochten vroeger niet in gewijde grond worden begraven. De vader en de koster moesten het lijkje 's avonds bij het schemerlicht op een aparte plek ter aarde bestellen. De vrijwilligers bouwden het monument als eerherstel voor de ongedoopte kinderen. 29 mei 2009