Wensen alle 75-plussers
in kaart brengen

DELDEN Wat leeft er onder de 75-plussers in de Hof van Twente? Met die vraag op zak gaan zo'n twintig seniorenvoorlichters dit jaar op pad. De laatste groep heeft gistermiddag een cursus afgesloten. Aan de hand van een enqueteformulier hebben de seniorenvoorlichters  een gesprek met de 75-plussers met als doel ouderen zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen. "Zijn er hiaten, dan kunnen onze vier ouderenadviseurs daarin ondersteunen of richting geven”, zegt directeur Ida Luttikhold van de stichting Welzijn Ouderen Hof van Twente.

 

Begin vorig jaar ontstond de SWO Hof van Twente na een fusie van de verschillende SWO's in de oude gemeenten, waar ook al dergelijke onderzoeken zijn gehouden. "Maar toen werkten alle  vrijwillige seniorenvoorlichters verschillend in de kernen. Doel van deze huisbezoeken is inventariseren, signaleren, preventie, voorlichting en waar nodig verwijzen. Nu willen we een goed totaalbeeld en de uitkomsten kunnen vergelijken met de kernen en andere gemeenten om ons heen. Misschien blijkt bijvoorbeeld dat voor ouderen een activiteit in de  kern slecht bereikbaar is en moeten we bij de gemeente aankloppen voor een beter vervoer."

SWO Hof van Twente
  Binnenkort krijgen alle 75-plussers een brief thuis waarin staat aangekondigd dat een seniorenvoorlichter contact met hun gaat opnemen. Het gesprek kan 1 tot 2 uren duren. "De seniorenvoorlichters hebben vaak al ervaring in de zorg en met gesprekstechnieken. Zij hebben al heel wat bagage in hun rugzak", zegt Ida Luttikhold. Zij verwacht dat door de bezuinigingen in de AWBZ volgend jaar meer ouderen een beroep gaan doen op hulp van de SWO Hof van Twente. "Maar onze slogan is ook “Uw partner bij zelfstandigheid", besluit Ida Luttikhold. 13-5-2009