Geitlamsvlees nieuw voor Nederland

Douwe en Lars zijn toch geen ‘geitenwollen sokken’ types

DELDEN „We produceren eerlijke voeding voor een eerlijke prijs en op een verantwoorde manier. Allemaal positieve dingen. Daar krijg ik extra energie van.” Douwe Kappers straalt. Samen met Lars Keizerwaard runt hij sinds kort geitenhouderij Wolverlei aan de Twickelerlaan aan de rand van de Deldeneres op enkele honderden meters afstand van museumboerderij De Wendezoele. Het duo maakt en verkoopt biologische geitenkaas en probeert nu ook de Nederlanders warm te maken voor biologisch geitlamsvlees.

Lars Keizerwaard, geboren in Schiedam, studeerde aan de universiteit van Wageningen. Hij liep twee jaar geleden stage op de Wolverlei waar hij onder de indruk raakte van de manier waarop het bedrijf wordt gerund. Hij is geen ‘geitenwollen sokken’ type. „Op de universiteit leer je ontzettend veel theorie. Maar wat ik graag wilde is de kennis toepassen in een bedrijf, m’n handen uit de mouwen steken. Ik had ontzettend veel zin om zelf wat te gaan doen.”

 

Wouter Borre fotografeert Lars en Douwe

Boven: Wouter Borre fotografeert Lars en Douwe tussen de geiten bij boerderij Berghuis aan de Twickelerlaan bij Delden.

Douwe Kappers is geboren in Hierden bij Nunspeet. Hij studeerde bosbouw en natuurbeheer op de hogeschool Larenstein in Velp. Ook hij was op een gegeven moment het studeren moe en wilde graag aan de slag. Eerst werkte hij voor de gemeente Amersfoort als beheerder van bossen en parken. „Ik deed veel beleidswerk, maar wilde graag praktisch bezig zijn. M’n handen jeukten af en toe. Maar ik mocht eigenlijk niet zelf de handen uit de mouwen steken”, vertelt hij.

Samen met Lars maakte Douwe deel uit van de zogeheten stichting Boerengroep die een brug wil slaan tussen landbouw in de praktijk en de landbouwstudies. „De Boerengroep houdt praktijkcursussen voor vaardigheden uit het dagelijkse leven van de boer. Wie wil er nou geen trekker leren rijden?”, staat op de website van de boerengroep.

„Ik wilde eigenlijk wat gaan doen met koeien”, bekent Douwe, terwijl honderd geiten nieuwsgierig kijkend naar het bezoek de wei in lopen. Lars fluit een keer en de hele kudde maakt rechtsomkeerd richting stallen. „Dat moet ik niet te vaak doen”, realiseert Lars zich. „Ze denken nu dat we ze gaan melken.”

„Geiten zijn leuker dan koeien”, leerde Douwe. „Ze zijn extravert terwijl koeien introvert zijn. Geiten geven heel goed zelf aan wat ze willen.” De kaasjes die op Wolverlei worden gemaakt wisselen van eigenaar op de Noordermarkt in Amsterdam, op de streekmarkt in Delden en op vrijdagmiddag tussen 14 en 18 uur in de winkel bij de boerderij. Het tweetal stapt als het ware in een rijdende trein. Wolverlei geitenhouderij, genoemd naar een bijzonder plantje dat onder meer in Friesland groeit, bestaat al jaren. De oprichters van het bedrijf vertrokken naar Frankrijk en verkochten de boerderij. „We willen bedrijfsmatig nog het één en ander veranderen zoals zelf ons krachtvoer produceren. Misschien kunnen we hier en daar nog iets efficiënter werken. Maar eerst moeten we het bedrijf goed in de vingers krijgen.”