Wonen als een vorst aan grachten van havezate Dubbelink
AZELO Wil je wonen als een vorst? Nu kan dat op Dubbelinks havezathe. Aan de rand van de eeuwenoude kasteelgrachten tussen moerassen en hoge essen runt Anke van Boheemen boerderijlodges op landgoed Twickel in Azelo, een initiatief van hotelier Harald Droste uit Tubbergen.
Harald Droste opende in Hezingen, Nutter en Beuningen al zogeheten boerderijlodges waar vooral ouders met hun kinderen uit het westen van ons land naar toe trekken om samen in het rustige Twentse land te fietsen en tot rust te komen.
„Tot voort kort zorgden ouders voor opvang van de kinderen en gingen zelf wat anders ondernemen. Die trend is voorbij. Center Parks heeft nu ook al de slogan Let’s get closer”, zegt Harald Droste.
De eerste boerderijlodge buiten Tubbergen en Dinkelland is nu een feit. Aan de buitenkant is nauwelijks te zien dat de schuur tot vijf luxe vakantieappartementen zijn omgebouwd. Vier jaar geleden zijn Anke met haar man Achilles en haar kinderen in Azelo gaan wonen op voorwaarde van de stichting Twickel dat zij er een bed and breakfast zouden openen. „Er zaten wel spinnewebben van een meter in de schuur”, herinnert Ebe van Boheemen zich. „En veel uilenballen en een gemummificeerde kat.”
De kinderen zijn heel blij met de opening van de lodges die donderdag een officieel tintje kreeg. „Dan zijn we niet meer zo alleen hier”, zegt Ebe die soms met de kinderen van de gasten speelt in de boomgaard bij de geiten of de schapen. De kinderen vinden de geschiedenis van Dubbelink spannend en weten dat het naastgelegen schoolmeestershuis vroeger een bouwhuis was van het kasteel dat bij de monumentale bakspieker stond.
Bewoners van Dubbelink waren onder meer de familie De Reiger, waarna de sporthal en een straat in Delden is genoemd. Van de familie Rammelman die er daarna woonde, zijn nog verschillende grafstenen bewaard gebleven in de Oude Kerk. Ook de familie Von Münchhausen verbleef op het Dubbelink. Hij is vermoedelijk geen familie van Karl van Münchhausen die de wildste verhalen over zichzelf vertelde bijvoorbeeld dat hij kon vliegen op kanonskogels en doorrijden op een in tweeën gehakt paard. De baron vertelde sterke verhalen om aandacht te krijgen. De geestesziekte waarbij iemand zichzelf verwondt om aandacht te krijgen, is naar hem vernoemd: het Münchhausensyndroom. |