‘Harde actie overlast spoor’


GOOR De PvdA is ontevreden over de aanpak van de overlast van goederentreinen in de Hof van Twente. „Het gemeentebestuur moet veel harder aan de bel trekken”, zegt fractievoorzitter Fred Rijkens van de PvdA. Volgens hem trad oud-burgemeester Ank Bijleveld veel kordater op dan de huidige wethouder Josh Sijbom.

„De goederentreinen zijn deels illegaal. Dan mogen we toch verwachten dat daar iets tegen wordt gedaan?” Om ProRail en VROM-inspectie onder druk te zetten houden politieke partijen woensdagavond in de raadszaal een avond (aanvang half acht) met vertegenwoordigers van de verschillende partijen. Rijkens spreekt over een actievergadering. De voorman van de PvdA vermoedt dat als nu niet hard wordt opgetreden, Goor en Delden op den duur geluidschermen krijgen en goederentreinen worden ingezet die minder lawaai maken. Dat gebeurt met het doel meer locomotieven met zware wagons door de Hof van Twente te laten rijden. „Ik ben bang dat dit spoor beter geschikt wordt gemaakt voor goederenvervoer als alternatief voor het spoor tussen Deventer, Almelo en Hengelo.”

„De partijen in de Hof hebben een gemeenschappelijk doel”, vervolgt Rijkens. „Ze moeten zich harder opstellen. De gemeente moet opkomen voor de belangen van de burgers. Slechts in beperkte mate mag er goederenvervoer plaatsvinden. Ik vermoed dat ProRail de zaak nu omkeert”, vervolgt Rijkens. „Zij intensieveren het goederenvervoer eerst en voeren daarna maatregelen uit om binnen de normen te blijven.”

„Het kan niet zo zijn dat ProRail zich niets aantrekt van de wet en dat VROM-inspectie niet harder optreedt.” Volgens Rijkens moet elders in Nederland personentreinen die overdag rijden zo nu en dan al wijken voor extra goederentreinen. Rijkens hoort dramatische verhalen van burgers. Vijf minuten voordat de goederentrein Goor binnenrijdt begint het huis al te trillen. Volgens Johan Wijts die pal aan het spoor in de Wachtpostdijk woont rijden regelmatig treinen om half vier ’s nachts door Goor. Op initiatief van het echtpaar Wijts en hun buren, de familie Duurland, zijn folders verspreid met de oproep te klagen bij VROM-inspectie over

het goederenvervoer. Op initiatief van het echtpaar Wijts en hun buren, de familie Duurland, zijn folders verspreid met de oproep te klagen bij VROM-inspectie over het goederenvervoer.