Wapensteen kasteel Twickel vervangen

DELDEN - Beeldhouwer maakt kopie van ruim 450 jaar oude gevelsteen kasteel.

De stokoude wapensteen boven de ingang van kasteel Twickel keert niet meer terug op de oude plek. Er komt een kopie voor in de plaats. Goossen van Raesfelt, drost van Twente, en Agnes van Twickelo lieten de wapensteen maken toen zij het eerste en oudste deel van het kasteel lieten bouwen.

Het stichtingsbestuur van Twickel denkt erover na de monumentale gevelsteen een mooie plek te geven waar iedereen de verweerde wapensteen goed kan zien. De steen is bijzonder vanwege de hoge leeftijd - zeker meer dan 450 jaar oud. Hij is van voor de Tachtigjarige Oorlog.

Beeldhouwer Ton Mooy in Amersfoort vertelt dat hij in overleg met de Rijksdienst voor de Monumentenzorg vaststelt hoe de kopie wordt uitgevoerd. "Twee kopjes waren onduidelijk", vertelt Mooy. "We pakken dan stijlboeken en oude foto's erbij en bepalen dan welke kopjes er moeten komen." De wapensteen is ongeveer anderhalve meter bij anderhalve meter met een timpaan (driehoek) erboven.

"De wapensteen telt twee familiewapens met helmen, krullen en slingers die een gescheurde mantel van een ridder op een toernooi verbeelden", vertelt Mooy. De tekst onder de wapensteen die is uitgevoerd in Gotische letters, krijgt het oude lettertype, Romeins in hoofdletters terug. Naar verwachting laat Twickel de kopie van de gevelsteen half maart boven de ingang van het kasteel plaatsen. Saillant detail is dat Goossen van Raesfelt verantwoordelijk is voor de dood van de freules van Beckum. Zij werden in de toren aan de zuidoost zijde van het kasteel, links van de ingang, gevangen gehouden en daarna op de brandstapel tegenover de algemene begraafplaats ter dood gebracht. De freules waren doopsgezind.

10 februari 2009

Wapensteen Twickel weer als nieuw

DELDEN - Met man en macht hebben ze zich in het zweet gewerkt. Voordat de zeshonderd kilo zware wapensteen gisterochtend eindelijk was opgetakeld tot ruim boven de hoofdingang van kasteel Twickel.
Het enorme gevaarte uit omstreeks 1540 was onherstelbaar beschadigd door weer en wind. De hoofden waren nog slechts stompjes. Beeldhouwer Ton Mooij uit Amersfoort maakte de afgelopen maanden een kopie. Begin deze week is een steiger gebouwd zodat medewerkers van Twickel donderdagochtend de nieuwe wapen- steen op zijn plaats konden hijsen. De afwerking neemt nog twee dagen in beslag. Bijzonder is nog dat behalve de wapensteen ook een tekststeen is vervangen. De oude steen was al eerder vernieuwd. Maar toen is de tekst uitgevoerd in neo-gotische letters. Nu zijn de originele romaanse letters, uit de oorspronkelijke renaissancetijd, weer gebruikt.
27 maart 2009