'Ik dacht: hier kom ik niet levend uit'

DELDEN - Frans Raanhuis haalt herinnering op tijdens herdenking Torendijk.
Meer dan honderd mensen, onder wie zeker zeventig kinderen, stonden vrijdagochtend met toespraken, gedichten en muziek een uur stil bij de herdenking van wat je de slag om de Torendijk kan noemen.
Herdenking Brinkweg
Twee keren staken Canadeze militairen op 3 en 4 april 1945 onder beschutting van rookgranaten met stormboten het Twentekanaal over en even zo vaak lukte het de Duitse soldaten de opmars te keren. Pas de derde keer, na een dag en een nacht bijna onophoudelijk vechten, slaagden de mannen van het Lincoln and Welland Regiment er in een bruggehoofd te slaan bij de Ranninkboerderij waar nu het herdenkingsmonument staat.
Frans Raanhuis die nog steeds aan de Torendijk woont was een tiener toen het gebeurde. Hij herinnert zich de strijd nog goed. Enkele dagen voor de gevechten begonnen, is een tank van de geallieerden aan de overkant van het kanaal uitgeschakeld. "Ik zag daarna Duitse soldaten aan onze kant schuttersputjes graven langs het kanaal", vertelt Frans Raanhuis.
"Sommigen hadden versleten uniformen aan. De zware wapens moesten ze met de hand naar het kanaal rollen. We hadden geen idee wat ons te wachten stond." Toen de beschietingen begonnen zat Frans Raanhuis met vijftien tot twintig mensen in een kelder opeengepakt.
Sommigen raakten in paniek. Maar niemand durfde naar buiten. Links en rechts van de kelder sloegen granaten in. "We hoorden schilderijen van de muren vallen en het glas uit de vensters springen. Er zat slechts een betonnen plaat boven een deel van de kelder. Ik dacht: hier kom ik niet levend uit. Als er een voltreffer was geweest waren er doden gevallen."
Hennie van Ommen 's Morgens 4 april 1945 stopten de beschietingen eindelijk. "De gevels van de woningen in de Torendijk waren kapotgeschoten. Ik hoorde later dat hier op de hoek van de Torendijk en de Brinkweg twee goede Duitse soldaten zaten.
Toen zij uit dat huis weg moesten hebben zij hun voedsel aan het gezin gegeven dat in de kelder zat. Toen sloeg er een granaat in. Beide waren op slag dood."