'Goed bier maken is een kunst' 

HENGELO - Een stralende zon, een terrasje en dan de tijd nemen om het eerste Twentse witbiertje te proeven. Het smaakte zaterdagmiddag geweldig. Belangstellenden konden voor de eerste keer het biertje proeven in de gloednieuwe brouwerij aan de Tuindorpstraat in het voormalige complex van Hazemeyer. Brouwmeester Sander Maassen, geboren en getogen Hengeloër, vliegt van de ene ketel naar de andere. Maar hij heeft best even tijd zijn vak toe te lichten.

Als minderjarige jongen kocht hij in de jaren tachtig een halve liter gist bij de Hengelose Bierbrouwerij. "Overal groeit hop in de natuur rond Hengelo", vertelt hij. "Via de bibliotheek aan de Vondelstraat ontdekte ik hoe je bier maakt." Nu, meer dan twintig jaar later, komt zijn droom eindelijk uit. Zijn eigen pils professioneel brouwen, zo'n duizend liter per dag. En de verwachtingen zijn hoog gespannen. Want als de verschillende soorten die hij samen met zijn compagnon Frank Hendriks gaat produceren, aanslaan gaat hij grote hoeveelheden maken van het Twentse bier. Maar dan in andere brouwerijen.
Sander Maassen studeerde levensmiddelentechnologie en werkte in brouwerijen in Rotterdam en Roermond. Maar toen hij hoorde dat er plannen waren in zijn geboorteplaats het brouwen van bier nieuw leven in te blazen Hengelo bier stopte in de jaren tachtig) zocht hij direct contact met de initiatiefnemer, Frank Hendriks.

Bier brouwen is niet moeilijk", zegt hij terwijl hij via het computerbeeldscherm het brouwproces controleert. "Maar een goed biertje maken is een kunst. Er zijn honderd en één dingen die je fout kunt doet. It's easy to learn, but difficult to master, zeggen de Britten." De tarwe, de haver en de gerstemout komen van Twentse bodem. Met deze grondstoffen wil Sander lentebok, herfstbok, winterbok, Twents Wit, Twents Rosé, Twents premium pils brouwen. Als veel vraag ontstaat naar één van de soorten willen Sander en Frank een grote hoeveelheid in een andere brouwerij laten brouwen.

Dat kan gemakkelijk omdat veel brouwerijen overcapaciteit hebben. Er wordt immers steeds minder bier gedronken. "We zitten heel dicht op de markt", zegt Sander die zelf houdt van het Belgische geuzebier van Lambiek en van Rodenbach. "Als wij hier aan de tap of bij één van onze afnemers merken dat we snel door de voorraad heen raken dan valt dat bier kennelijk goed in de smaak. Dat merken we meteen. We gaan een spannende tijd tegemoet."