'Geen balansdag, maar een cadansdag'

MARKELO - Uit India, Rusland, Spanje, Italië, Schotland, Duitsland en Nederland komen dans- en muziekgroepen naar Markelo voor een groot festival op 12, 13 en 14 juni.

Meer dan 400 mensen treden op. De stichting Cadans is al twee jaar bezig met de organisatie. De Folkloristische Vereeniging Markelo en de muziekvereniging De Fanfare Markelo hebben de handen ineen geslagen. Beide verenigingen bestaan 75 jaar. Een kunstroute fietsen in de omgeving van Markelo, de uitmarkt bezoeken waarop allerlei verenigingen zich presenteren en genieten van folkloristische groepen van over de hele wereld.
Honderden vrijwilligers zorgen er voor dat Cadans, zoals het festival is genoemd, een enorm succes gaat worden. Wekelijks komen zij bijeen: de programma-, de horeca-, pr-, tent en terrein-, de financiële en de onderbrengcommissie. "We spreken niet meer over een balansdag, maar over een cadansdag", zegt Bertus Ensing van de Folkloristische Vereeniging Markelo. Beide verenigingen hebben samen vaker een festival georganiseerd. De eerste keer gebeurde dat toen de verenigingen 50 jaar bestonden. "De Folkloristische Vereeniging Markelo is opgericht nadat Markeloërs ter ere van de 52e verjaardag van koningin Wilhelmina een Twentse bruiloft hebben nagespeeld", vertelt Bertus Ensing van de Folkloristische Vereeniging Markelo. "Moet je je voorstellen. Een colonne mensen met paard en wagen onderweg van Twente naar het buitenverblijf Marialust bij 't Loo in Apeldoorn.
  Ze traden op in kostuums uit 1830. De dames droegen enigszins frivole jacks met laag uitgesnede decolletés. Dat kon natuurlijk niet voor de koninklijke familie. Met linnen servetten moesten zij alles bedekken." De Fanfare Markelo had eigenlijk al het 125-jarig bestaan kunnen vieren. De voorloper, de Harmonie Markelo, is al opgericht in 1884, maar ging in 1927 ter ziele door gebrek aan leden. De fanfare telt nu meer dan 700 donateurs en zo'n 75 leden. "We hebben jaren geleden actie gevoerd voor nieuwe uniformen", vertelt Henk Bomhof. "We hadden 70.000 gulden nodig. Een enorm bedrag. In één dag hadden we al meer dan 100.000 gulden opgehaald. Dat schept verplichtingen tegenover de bevolking", vertelt hij. De fanfare treedt behalve op alle grote evenementen ook op bij huwelijksfeesten.