Meer jongeren naar de Maan halen
GOOR - Activiteiten genoeg, maar jongere moet zelf aangeven wat hij wil.
Guido de Vries (20), de nieuwe jongerenwerker van centrum De Maan, heeft volop plannen voor de jeugd tussen twaalf en achttien jaar in Goor. Samen met Tim Blanken (29), die sinds kort voor alle jongerencentra in Hof van Twente actief is, werkt hij nieuwe ideeën uit voor het jongerencentrum aan de Laarstraat. Trots laat hij de nieuwe oefenruimte zien.

Er staan twee Fender gitaarversterkers, een basversterker, een drumstel, twee microfoons en een groot mengpaneel. "Je kunt zo je iPod aansluiten voor de beats", zegt Tim Blanken. Behalve rappers maken ook liefhebbers van hardcore gebruik van de nieuwe ruimte. Guido springt soms bij met het schrijven van teksten. Een gelegenheidsband combineerde onlangs verschillende muziekstijlen voor het nummer Zombie van de Cranberries. "Muziek verbindt", zegt Guido.

Jongerencentrum De Maan bestaat twee jaar. Vrijwilligers runden voordien een jongerencentrum in de Malberg, achter café De Ster. "We proberen jongeren warm te maken voor ons werk", vertelt Guido de Vries. "We hebben een denktank gevormd en peilen de behoefte. Belangrijk is dat de jongeren een stem hebben in wat we doen." Op verzoek is onlangs bijvoorbeeld een spelletjescomputer, de WII, gekocht. "Dat is een groot succes. We doen de beamer aan en dan kun je op een groot scherm tennis, battle tank of Mariocart spelen."

Na school komen al gauw vijftien personen tussen de twaalf en de achttien jaar bij De Maan binnen. Zij kunnen darten, achter de playstation, spelen tafelvoetbal of airhockey. 's Avonds komen zo'n vijftien tot twintig jongeren bij het jongerencentrum. De twee jongerenwerkers willen graag nieuwe doelgroepen 'aanboren'. "We willen de jongeren een zinvolle vrijetijdsbesteding bieden", zegt Tim Blanken. "Maar zij moeten wel zelf met ideeën komen. Wij activeren, motiveren en stimuleren alleen." Jongeren hebben zelf al een meidenavond georganiseerd en een fietsenmaker in opleiding heeft er voor een prikkie fietsen gerepareerd.

Een ontspanningsbijeenkomst voor jonge mantelzorgers was ook een enorm succes. "Jonge mensen die hun zieke ouders verzorgen willen ook een keer stoom afblazen." Zij mochten een graffitiwand beschilderen." Er komt binnenkort een pannakooi-competitie op De Höfte, het speelweideplein, vlakbij het gemeentehuis. Voor eind maart staat al weer een discoavond met film en spelletjes op het programma voor jonge mensen met een beperking. Ook geven de jongerenwerkers voorlichting, bijvoorbeeld over de gevolgen van roken. "Maar dat doen we wel op een leuke manier", vertelt Guido. "Zo is voorlichting over wisselende seksuele contacten al eens zichtbaar gemaakt door bekertjes water en kleurstof met elkaar te mengen. Zo zie je hoe snel het HIV-virus zich verspreidt."

 

4 maart 2009