God neemt twijfel Jan Bakker weg

GOOR - Na lang aarzelen zet Jan Bakker een punt achter zijn werk in onderwijs.
Lang heeft hij getwijfeld. Maar nu hij een beslissing heeft genomen staat hij er helemaal achter. Jan Bakker (55) is vanaf 8 maart voorganger van de Vrije Baptistengemeente in Hof van Twente. Hij zet een punt achter zijn vaste baan in het onderwijs en kiest voor een vrij onzeker bestaan als voorganger. Jan Bakker studeerde economie om er zijn werk van te maken en theologie uit pure belangstelling. Rond 1975, na militaire dienst, ging hij het zakenleven in, werd assistent verkoper en later onder meer account-manager. Hij schiet spontaan in de lach, wanneer hij klaar is met de opsomming van al zijn functies: "Als je je eigen carrière kunt plannen dan zou je dit niet kunnen verzinnen."

Jan Bakker bij De Ark in Goor

Boven: Lenneke Veerbeek zet de nieuwe voorganger van de vrije baptisten in Goor, Jan Bakker, op de foto voor de krant.

Een ernstig auto-ongeluk betekende een keerpunt in zijn leven. Na een lange herstelperiode ging hij les geven: verkooptraining en economie op het ROC van Twente en de toeristenopleiding Hogeschool Tio.

Jan Bakker ontdekte ook dat het kerkelijk werk hem steeds meer trok. Hij volgde jarenlang in zijn vrije tijd een cursus aan de Evangelische Bijbelschool in Veenendaal. "Mij is vaker gevraagd voorganger te worden in Hof van Twente. Ik vond dat het beter was iemand van buitenaf aan te trekken. Iemand die met een schone lei kan beginnen." Na lang aandringen ging hij toch op het verzoek in. "Ik had 't zeer naar m'n zin in het onderwijs. Maar wat is waardevol in het leven? God moet me roepen. En dat is gebeurd. Ik heb het heel duidelijk zo ervaren dat God me een signaal gaf. Door gebed, door lezen in de Bijbel, door contacten met anderen, door lezingen geven. Ik mag het verzoek niet langer afslaan. Ik heb nooit geweten dat God je twijfel wegneemt." Jan Bakker komt niet in loondienst. "Ik ben straks een zelfstandige die een overeenkomst aangaat met de Vrije Baptistengemeente.

De gemeente huurt mij in." Jan Bakker is afkomstig uit de gereformeerde kerk en zijn vrouw uit de hervormde kerk. Het paar heeft een dochter van 30 jaar en een zoon van 25 jaar. Het echtpaar was op zoek naar een ander geloof, dat meer individueel is, meer op de persoon gericht. Zo kwamen zij bij de baptisten in Goor terecht. De gemeente telt 260 leden. Veel energie vraagt de nieuwbouw aan de Irisstraat, niet ver van het spoorstation. Het huidige pand De Ark, dat nog niet zo lang geleden flink is opgeknapt, moet waarschijnlijk volgend jaar plaatsmaken voor woningbouw. Jan Bakker merkt dat de economische crisis mensen dwingt na te denken over het aardse leven. Zo kwam hij onlangs bij een boer die in financiële moeilijkheden verkeert. Supermarkten persen hem uit en dwingen hem zijn producten tegen bodemprijzen te verkopen. "Geloof is niet de oplossing voor alle problemen. Ik help die boer door er op te wijzen dat hij alles in een groter perspectief moet zien." Jan Bakker kan zich goed voorstellen dat mensen boos zijn op God, bijvoorbeeld wanneer iemand sterft aan kanker. "Dan moet je kunnen zeggen: ik begrijp U niet, maar vertrouw U wel. Dan hou je toch de communicatie met God open."

3 maart 2009