Ashley bijna Nederlands kampioene

ENTER/GOOR Ze heeft haar uiterste best gedaan. Maar dit heeft ze toch echt niet verwacht. De twaalfjarige Ashley Langevoort uit Enter won met haar pony Igor de kringkampioenschappen, daarna de regionale kampioenschappen en onlangs zelfs bijna het landelijk kampioenschap in de klasse Z in Wanroij, dat ligt in Noord-Brabant. Trots laat de amazone haar lintje met de medaille zien. Het is de zoveelste. Haar slaapkamer hangt bijna vol met oranje, rode en witte lintjes. En op de deur plakte ze posters van haar grote idool: Ankie van Grunsven, drie keer olympisch kampioene.

Haar liefde voor paarden en pony's ontstond al op jonge leeftijd. De ouders van Ashley, Edwin en Eveline Langevoort, hebben een paardenhandel en rijden zelf ook.

Zij hebben op dit moment zo'n zestig dieren op stal. Ashley geniet van elk moment dat ze de paarden en pony's mag verzorgen. "De gezondheid is heel belangrijk. De stallen moeten schoon zijn. De dieren krijgen goed voedsel, hooi en voldoende beweging."

"Ga maar mee naar de stallen", zegt de Havo/VWO leerling van het Piux X college in Rijssen. Vanuit de keuken stapt ze via een gang direct de schuur binnen.

Igor hinnikt. Aan de pasjes hoort hij dat Ashley in aantocht is. Krijg ik anderhalve kilo brokken of misschien  een halve kilo muesli? Ashley opent de staldeur en aait Igor over het hoofd. Ze geeft hem een hand vol brokken.

 

"Igor is veel groter dan ik", constateert Ashley die lid is van ponyclub de Reggeruiters in Goor. "Kan ik er mooi in groeien." Want zij is van plan nog jaren met hem de rijden. Ashley reikt net tot de schofthoogte van Igor. "Natuurlijk is het een groot voordeel wanneer je jouw pony bij huis hebt", erkent zij. Geen lange reistijden of fietsen door de regen.

"Ik rij elke dag zo'n drie kwartier. Daar komt nog een half uur verzorging bij. Borstelen, eten geven." Igor is volgens Ashley een geweldige pony. Hij is altijd braaf en lief en echt nooit boos. Of ze samen met haar ouders Igor, die oorspronkelijk uit Ambt Delden komt, heeft uitgezocht? Nee, zegt ze en ze lacht. "Het is heel ongebruikelijk. Maar we hebben Igor via de website Marktplaats.nl gekocht ergens in Noord-Brabant, na wat heen en weer gemail."