Oranjeroute ook langs Warmelo
DIEPENHEIM - Het Oranjemuseum in Diepenheim en het iets verderop gelegen kasteel Warmelo, waar de moeder van prins Bernhard woonde, maken voortaan deel uit van de 2400 kilometer lange Oranjeroute door Nederland en Duitsland.

De nationale verkeersbureaus van beide landen passen hiervoor hun websites aan en gaan actief reclame maken. Op een grote toeristische beurs die over enkele weken in Berlijn plaatsheeft, kondigen de bureaus het nieuwe besluit aan. "Dit is super", zegt Herman Veltkamp van het Oranjemuseum in Diepenheim, dat drie jaar geleden de deuren opende. "We hadden vorig jaar iets meer dan 7000 bezoekers. Maar ik verwacht dit jaar al meer dan 10.000 mensen over de vloer." Het museum telt tien vrijwilligers die rondleidingen verzorgen en allerlei klussen verrichten, zoals zilver poetsen.

"De bezoekers stellen het persoonlijke contact zeer op prijs. Dat vinden zij leuker dan uitleg krijgen via een hoofdtelefoon." Inmiddels heeft ook de televisieserie Blauw Bloed van de EO Diepenheim ontdekt. Afgelopen weekeinde kwam de voormalig butler van prinses Armgard, Sietze Visser, aan het woord en volgende maand volgt een uitzending over Huis Diepenheim waar een page van een Oranje-koning is geboren. Ook Tonny Vehof, die zich op de afdeling plattelandsontwikkeling van de gemeente bezighoudt met toerisme, verwacht dat de komende jaren meer mensen naar de Hof van Twente komen dankzij een betere presentatie van de Oranjeroute.

"Met name het Duitse verkeerbureau werkt hard aan het toeristische concept Oranjesteden", aldus Vehof. "Er komt een flyer 'Vorstelijk Veelzijdige Vakantie', waarin ook Diepenheim wordt opgenomen. En de website "http://www.oranjeroute.nl" en de Duitse versie van de site worden binnenkort aangepast. Een nieuwe werkgroep, bestaande uit vertegenwoordigers van het kasteel Warmelo, het Oranjemuseum, de VVV Hof van Twente en de gemeente, werkt nog uit hoe kasteel Warmelo het beste in het concept past."

4 maart 2009