Kapel in oude glorie hersteld
DELDEN - "Ze schieten me al aan in de C1000. Wat hebben jullie de muurschilderingen mooi hersteld", vertelt Rinus Hartgerink, die jarenlang in de reclame werkte en nog steeds graag met de penseel schildert.

Rinus doet het precisiewerk en zijn compagnon Johan van het Bolscher, voormalig schilder, doet het minder nauwkeurige werk. Afgelopen zondag zijn voor de eerste keer grote bouwlampen op de muurschilderingen geplaatst in de Mariakapel van de Blasius. Iedereen is vol lof. De bekende Oldenzaalse kunstenaar Jan Schoenaker maakte de schilderingen in 1958. Schoenaker, inmiddels 86 jaar, heeft het koffertje en de verf die hij toen gebruikte nog steeds in zijn bezit. Om exact dezelfde kleuren te kunnen gebruiken als toen heeft hij dezelfde verf en ook het oude koffertje meegegeven voor de restauratie. Het werk begon mede op verzoek van de gidsen die rondleidingen verzorgen in de kerk. Tijdens de vele weken durende restauratie ontdekten Jan en Rinus steeds nieuwe details. Bijvoorbeeld dat de schilder zichzelf afbeeldde. Johan van het Bolscher wijst op een venter in een toren: "Kijk, hier staat zijn naam bij." Het Mariabeeld in de kapel is een kopie van het Mariabeeld in de kapel in de bedevaartsplaats Lourdes. Pastor Groenigen bracht het beeld meer dan honderd jaar geleden mee naar Delden. Rondom het beeld schilderde Schoenaker de verdrijving van Adam en Eva uit het paradijs. Dat is mooi voor kinderen om naar te kijken. Maar het verhaal heeft misschien niet zoveel te maken met Maria als de twee andere gerestaureerde wanden. De muur links naast het mariabeeld verhaalt over de ouders van Maria: Joachim en Anna. Zij kregen geen kinderen en treurden daarom. Een engel deelde hun vervolgens mee dat zij toch een kind zullen krijgen. Dat werd Maria, de moeder van Jezus. De derde muur, tegenover het Mariabeeld, vertelde het verhaal over het joodse koningshuis: de boom van Jesse. Jesse was volgens het verhaal de vader van David, de eerste joodse koning waarvan Jezus zou afstammen. In mei, de Mariamaand, is de restauratie helemaal klaar. Speciale verlichting is er dan geplaatst in het plafond zodat iedereen de schilderingen goed kan zien.

 

Triomf in het hol van de leeuw
HENGEVELDE - Ze moet zich gevoeld hebben zoals Raymond van Barneveld toen hij kampioen darts werd. Kelly Wibbelink (30) won onlangs in het hol van de leeuw, in Engeland, de Crufts met haar golden retriever Lemon.

Voor de eerste keer iemand van buiten het Britse koninkrijk. Crufts is de grootste hondenshow van de wereld. "Er is niets mooiers dan met een zelf gefokte hond de Crufts winnen", vertelt ze in haar woning in Hengevelde. De prijs is weggekaapt door buitenlanders, stond er in een groot krantenartikel en op de website. "Maar dit is wel sportief bedoeld", relativeert Kelly het stuk. De concurrentie was enorm. In totaal 22.000 honden hadden zich gekwalificeerd. Slechts 2000 dieren kwamen uit het buitenland. "Ik had dit nooit durven dromen", vertelt ze terwijl ze Lemon voorzichtig kamt. "Je moet altijd maar afwachten wat de keurmeester er van vindt. Maar dit pakken ze mij nooit meer af. Dit is uniek. Ik denk dat dit me nooit meer lukt." Kelly ziet het nog zo voor zich. "Lemon loopt zelfverzekerd, zoals altijd, de ring in. Het publiek begint spontaan te klappen. Ze richt haar hoofd nog een centimeter extra op en draait haar oren naar voren. Ze zorgt er voor dat alle ogen op haar gericht zijn. Ze is een echte blikvanger." She's got an attitude, zei een keurmeester. Dat betekent ze is arrogant. Maar in de hondenshowwereld is dat positief bedoeld. Today, the ring is hers (Vandaag is de ring van haar). "En dat past ook wel bij haar. Ze leeft voor aandacht." Kelly werkte een half jaar in een kennel in Engeland. Ze volgde opleidingen, workshops, las veel over honden en keek heel veel op shows. Twee jaar geleden nam ze de kennel van haar moeder Lide over. "Ik wil het beste uit m'n honden halen. Winnen is gewoon het mooiste. Dat is m'n passie." Het karakter heeft Lemon van haar vader, die ook veel prijzen won. Maar ze kunnen nog zo mooi zijn. Het temperament geeft de doorslag. Lemon krijgt bij Kelly thuis geen voorkeursbehandeling. "Lemon heeft de broek aan, althans dat denkt ze", lacht Kelly. Ze heeft nog drie andere retrievers en twee setters. Ze is getrouwd, maar kinderen wil ze niet. "We zijn bijna elk weekeinde op pad. Komende dagen gaan we naar Leiden, daarna naar Luxemburg, Leeuwarden en dan weer naar Engeland." "Honden zijn zo eerlijk. Ze laten je nooit in de steek en geven je het gevoel dat je het goed doet. Ze zeuren niet. M'n honden zijn mijn kinderen."

21 maart 2009

Boomplantdag in Bentelo

Wethouder Harry Knuiman helpt de kinderen van groep 8 van de Onze Lieve Vrouweschool in Bentelo bij het planten van de amberbomen. (Foto Marcel Tettero).

Raad verbaasd over verzoek van Cadans
GOOR - Raadsleden van Hof van Twente voelden zich vorige week overvallen door de stichting Cadans die voor een groot internationaal festival op 12, 13 en 14 juni al op voorhand bij de gemeente aanklopte voor een subsidie.

Het - nu nog onbekende - bedrag is het tekort in de begroting. Het college van B en W stond positief tegenover het verzoek. De stichting Cadans, bestaande uit de Folkloristische Vereeniging Markelo en de muziekvereniging De Fanfare Markelo, wil zekerheid dat het tekort wordt gedekt. Pas dan kan de stichting doorgaan met de organisatie. Over enkele weken komt er een raadsvoorstel om geld beschikbaar te stellen. De raadsleden vonden dit een rare gang van zaken. Zij voelden er niets voor om nu al geld toe te zeggen en daarna pas een discussie te voeren. "Verenigingen moeten gewoon zorgen dat ze een tekort hebben en dan pas bij de gemeente aankloppen", zei Pieter van Zwanenburg (CDA). Hij vond de informatie te summier om een mening te vormen. Knuiman: "Dit is niet uitzonderlijk. Toen Diepenheim 900 jaar bestond hebben we ook op voorhand subsidie toegezegd." Volgens woordvoerder Henk Bomhof van Cadans vraagt de stichting 17.000 euro aan subsidies waarvan een deel aan de gemeente.
18 maart 2009

-------------

Spoor van vernielingen bij inbraken
GOOR - Inbrekers gaan tekeer in clubgebouw GFC en sporthal Mossendam.

Dieven hebben een spoor van vernielingen aangericht in het clubgebouw van de voetbalvereniging GFC en de naastgelegen sporthal De Mossendam op het sportcomplex Heeckeren. Zij hebben in de nacht van zondag op maandag in totaal tien binnendeuren met geweld opengebroken of ingetrapt, nadat zij zich via de nooduitgangen toegang tot de panden hadden verschaft. In de sporthal zijn de fooienpotten uit de kantine en het kantoor gestolen. De buit: ongeveer vierhonderd euro. "Elke keer wanneer zo'n dertig euro in de fooienpot van de kantine zit, haal ik het geld er uit en breng ik het naar de bus in het kantoor", vertelt medewerkster Ciska Freriksen van de sporthal. "Dus ik weet vrij goed hoeveel geld er in zat." In mei zou het personeel van het geld uit eten gaan. Een medewerker van de sporthal ontdekte de inbraak maandagochtend tegen acht uur. De dieven zijn de sporthal vrij gemakkelijk binnengekomen. Een inbreker vernielde een raampje boven de nooduitgang aan de achterkant van het gebouw. Met een stok is daarna de hendel van de nooddeur naar beneden gedrukt, waarna de deur zich opende. Ordners met documenten en archiefstukken waren van de schappen geveegd en lagen op de grond. "Twee jaar geleden is er ook ingebroken", vertelt Ciska Freriksen, die er al vijftien jaar werkt. Volgens haar bekijken medewerkers van de sporthal hoe zij de beveiliging van De Mossendam kunnen verbeteren. Bij de voetbalvereniging GFC ontdekte de schoonmaakploeg rond half negen 's morgens de inbraak. Ook hier zijn de dieven via de nooduitgang binnengekomen, nadat een ruit was ingetikt. "Dit is heel vervelend", zegt secretaris Henk Rustenhoven van de voetbalclub GFC. "Zij hebben veel schade aangericht. We weten nog niet of de verzekering alles dekt." Vijf deuren en kozijnen zijn beschadigd en ontzet. "Ze zijn open getrapt of met een schroevendraaier of koevoet vernield." Hoe groot de schade is, kon Rustenhoven niet zeggen. De inbrekers hebben spullen met historische waarde, zoals bekers en het archief met rust gelaten. Vrijwilligers van GFC en de vertegenwoordiger van de verzekering onderzoeken in hoeverre de schade is gedekt. De politie en de recherche hebben de inbraken in onderzoek.

-----------------------

Bestuur van Reggewerpers is opgestapt
GOOR - Een aantal leden van de jeu de boulesvereniging De Reggewerpers heeft het vertrouwen in het bestuur opgezegd.

Het dagelijks bestuur is daarna opgestapt. Secretaris C. van Rijnsbergen van De Reggewerpers spreekt over ongefundeerde kritiek van de leden op het bestuur. Volgens hem wordt nu een poging gedaan iemand van buiten de club te vinden voor een bestuursfunctie. H. ten Berge, die lid is van de Reggewerpers, vertelt dat voorzitter M. Caron een ander lid de deur heeft uitgezet tijdens een vergadering. Veel leden waren verbolgen over deze ondemocratische handelwijze. Caron zou bovendien de club uit de competitie hebben gehaald zonder de leden te raadplegen. Ten Berge wil misschien zelf wel in het bestuur zitting gaan nemen, maar dat kan niet voor 1 april. Tot die dag is Caron nog voorzitter. Caron weigert commentaar te geven. De Reggewerpers bestaat twaalf jaar en telt 28 tot 30 leden. Nog niet zo lang geleden nam de club een nieuwe baan in gebruik die ongeveer 40.000 euro kostte. De jeu de boulebaan ligt op het terrein bij GFC. Het Schoolfeestfonds zegde vorige week nog een bijdrage toe van duizend euro voor de werving van nieuwe leden en voor promotie.

17 maart 2009

--------------

Zandwingebied wordt een recreatieplas
MARKELO - Het zandwingebied Domelaar aan de weg tussen Markelo en Holten bij de snelweg A1 zal over twee jaar deels toegankelijk worden voor het publiek. "We zijn al bezig met de afwerking zoals dat in het bestemmingsplan staat beschreven", vertelt bedrijfsleider Willem Nauta van Dyckerhoff Basal.

De oevers lopen straks schuin af zodat flora en fauna kans krijgen zich te herstellen. Ook komt er een toegangsweg en worden parkeerplaatsen aangelegd. Het gaat om een ongeveer veertig hectare grote plas die zo'n twintig meter diep is. Er komt een wandelpad om heen. Vissers kunnen er waarschijnlijk vanaf 2011 terecht. Het gebied, de Domelaar I, krijgt de bestemming natuur- en recreatiegebied. Zwemmen blijft echter verboden in De Domelaar. Aan de overkant van de Groenlandsdijk wil Dyckerhoff Basal beginnen met het graven van een tweede plas die ook zo'n veertig hectare groot zal worden. Of de komende jaren aan de wens van de Triatlon Holten tegemoet kan worden gekomen om er een keer per jaar te mogen zwemmen is nog niet duidelijk. Vorig jaar mocht dat wel.

14 maart 2009

-----------

Kameel geboren tussen varkensschuren
BENTELO - Circusartiest verhuurt zijn kinderboerderij en presenteert kindershow.

Sommige mensen zagen hem in een televisieshow van André van Duin of in het Circusfestival in Enschede. Ronald Voets (43) uit Bentelo treedt al jaren op als artiest in binnen- en buitenland. Maar eind 2007 brak hij een been en moest hij thuis in Bentelo revalideren. Samen met Anneke Morssink uit Delden die hij in de paardensportwereld ontmoette, kocht hij twee kamelen waarvan er één, Sienna, zwanger bleek. Enkele weken geleden beviel zij van een dochter: Lima. "Twee uur na de bevalling stond zij al", vertelt de Benteloër. Ronald Voets, zijn artiestennaam is Marc Rivas, is geboren in een klein plaatsje bij Den Bosch. Al heel jong kwam hij in een manege. "Veel mensen werken met sporen en de zweep", vertelt hij in een boerderij aan de oever van de Hagmolenbeek. "Daar had ik geen zin meer in. Ik gebruik liever brokken." Hij deed met zijn paard de zogenaamde hogeschool, een vergevorderde vorm van dressuur, het hoogst haalbare voor paarden. Door zijn revalidatie moest Ronald Voets gas terugnemen. Hij verzorgde voor Anneke Morssink dieren in Bentelo en werkte ondertussen aan de verhuur van kamelen. Hij ontdekte dat die dieren de aandacht trekken. Zo had hij jaren geleden zijn kameel Pepper in de wei lopen. Maar zijn buurman die een bedrijf had, kreeg daardoor extra klanten. Nu verhuurt hij via <a href="http://www.Marktplaats.nl" target="_blank">Marktplaats.nl</a> kamelen, bijvoorbeeld voor een levende kerststal en voor bijzondere evenementen als trouwpartijen. En ook verhuurt hij zijn mobiele kinderboerderij. Anneke Morssink kocht enkele ezels en pony's en Ronald Voets schafte geiten, cavia's en konijnen aan. Daarna ontwikkelde hij zijn eigen kindershow. Hij treedt op als mimespeler en clown en leerde de pony Toeike tellen en kusjes geven. "Hoe meer nummers je kunt opvoeren, hoe interessanter je show."
13 maart 2009

------------

Winkeliers fel tegen autovrij Grotestraat
GOOR - Wanneer ondernemers moeilijker bereikbaar worden blijft klant weg.

Winkeliers in Goor zijn ronduit tegen een autovrij centrum. Als parkeerplaatsen verdwijnen betekent dit dat zaken veel minder goed bereikbaar worden, klanten wegblijven en winkeliers hun boeltje moeten oppakken om Goor te verlaten. Dat beeld schetsten ondernemers gisteravond tijdens een goed bezocht politiek café in De Ster. Voorzitter Roel Jochems van de ondernemersvereniging Goors Collectief suggereerde nog wel om een deel van het centrum enkele dagen per week autovrij te maken. Maar de winkeliers leken daar helemaal niets voor te voelen. Groenteboer Gert Jan Wiemerink vond de plaats Goor met zo'n 12.000 inwoners te klein om iets te veranderen. "Gebeurt dat wel, dan moet ik de deur op slot doen", verwachtte hij. Andere bezoekers van het politiek café vergeleken de winkelstraat in Goor met de Langestraat in Delden: "In Delden zijn de winkels aanééngesloten. Dat maakt het centrum aantrekkelijk." Frans Mentink: "Delden heeft ook mooie lantaarnpalen en sfeervolle verlichting. De gevels zijn fraaier, er staan verschillende soorten gebouwen. Dat maakt het centrum aantrekkelijk en gezellig." Marcel Jansen van Goors Collectief: "De boel afsluiten is de dood in de pot." Een ander onderwerp was het verkeerscirculatieplan dat onder meer de invoering van meer eenrichtingswegen in het centrum inhoudt. Ondernemers vonden ook nu weer elke verandering een teruggang in de bereikbaarheid, waardoor klanten wegblijven. "De bocht bij mij voor de deur is smal", zei Harm Schoemaker van elektronicawinkel Expert op 't Schild. "Maar er is in de dertig jaar dat ik hier zit nog nooit een ongeluk gebeurd. Als er eenrichtingsverkeer wordt ingevoerd, komt er niets van de andere kant en kunnen automobilisten veel harder gaan rijden. Daardoor ontstaat juist een gevaarlijke situatie." Wel juichten de meeste bezoekers het weren van vrachtverkeer in de Molenstraat toe. Dat gebeurt door bestuurders van vrachtwagens die geen ontheffing hebben elektronisch te bekeuren.

12 maart 2009

--------------------

'Pachters in de knel op Twickel'
GOOR - Raadsleden vragen zich af of boeren kunnen blijven concurreren.

Een ruime meerderheid van de gemeenteraad in de Hof van Twente juicht het plan om het landgoed Twickel voor de toekomst veilig te stellen toe. Maar hier en daar plaatsten raadsleden gisteravond wel kritische kanttekeningen bij de Ontwikkelingsvisie Twickel en het Pact van Twickel. A.R. Mulder van het CDA maakte zich zorgen over de pachters die geen toekomst hebben wanneer zij op kleine stukken landbouwgrond moeten blijven werken terwijl de concurrentie wel aan schaalvergroting kan doen en voor lager kosten kan produceren. Mulder vroeg zich af of er geld moet komen om Twickel eenmalig met een groot stuk landbouwgrond te versterken. F. Rijkens van de PvdA vond dat het plan voor Twickel een goed voorbeeld is voor een toekomstvisie voor andere landgoederen in Hof van Twente, zoals Weldam. Ronduit geërgerd aan de houding van de stichting Twickel had B.J. Nijenhuis van Gemeentebelangen. "Er wordt gewoon gezegd om natte stukken weiland onder water te laten lopen, terwijl de pachters daar wel voor moeten betalen en de grond geen stuiver opbrengt", aldus Nijhuis. hij vond het ook vreemd dat Twickel zomaar betaald parkeren kan invoeren op een nieuw terrein in het bos tegenover de landgoedwinkel, terwijl bezoekers van het landgoed hun auto's gewoon gratis bij de museumboerderij langs de gevaarlijke Twickelerlaan parkeren. R.A.E. Beens van de Fractie Beens vond het idee om rotondes in de rondweg bij Delden aan te leggen niet realistisch, gezien de grote verkeersdruk op de weg. Wethouder J. Sijbom was het hiermee eens. Hij concludeerde dat er een brede steun in de gemeenteraad is voor het plan van het landgoed Twickel. Sijbom vond ook dat bebouwing van het gebied Raesfelt, tussen de wijk Rupertserf en de rondweg bij Delden, niet uitgesloten kan worden, aangezien de gemeente dat ook in andere toekomstvisies niet uitsluit. Maar deze conclusie werkte wel op de lachspieren van het raadslid Beens. Volgens hem zal Delden nauwelijks groeien. "Er zal nooit op het Raesfelt worden gebouwd."

11 maart 2009