'Winkels Langestraat zeer moeilijk bereikbaar voor rolstoelgebruikers'

DELDEN - Welzijn Ouderen wil betere toegankelijkheid door verbod reclame.

De Langestraat in Delden staat op een doordeweekse dag boordevol obstakels voor mensen die slecht ter been zijn. Rolstoelgebruikers, oude mensen met rollators en mensen met een scootmobiel zijn gedwongen steeds de rijbaan op te gaan omdat de stoep vol staat.

Boven: Een vrachtauto bij het Kruidvat blokkeert de Langestraat in Delden. Alleen fietsers kunnen nog verder.

Op de eerste kernschouw in Delden maandagmiddag bleek dat er op de smalle winkelstraat slechts enkele reclameborden staan. "De winkels zijn nu helaas gesloten, dus er staat niet zo veel", zei Ida Luttikhold van de stichting Welzijn Ouderen Hof van Twente. Vrachtwagen blokkeert Langestraat in Delden
Vrachtwagen in Langestraat Delden bij Kruidvat Zij had voor de gelegenheid een rollator meegenomen om te demonstreren hoe ouderen moeten manoeuvreren om door de winkelstraat van de ene zaak bij de andere te komen. Gerda te Brinkhof, coördinator gebiedsgericht werken, stelde op vragen van de acht bezoekers van de kernschouw dat het gemeentebestuur beleid moet ontwikkelen voor de Langestraat.
Zij wil concreet in regels vastgelegd zien of er reclameborden en bloembakken op het trottoir mogen staan. Volgens sommigen zou het gemeentebestuur reclameborden slechts gedogen. Rollatorgebruikers hebben moeite met de trottoirs in Delden

"Dit jaar of volgend jaar wil het gemeentebestuur besluiten wat er met de Langestraat moet gebeuren", legde Ruud van der Velde, rayonmanager openbare werken, uit. "Moet de gemeente de Langestraat afsluiten voor auto's, is éénrichtingsverkeer afdoende of moet alles blijven zoals het is?" Uit onderzoek is volgens hem al gebleken dat met name het winkelpersoneel veel parkeerplaatsen bezet houden die bedoeld zijn voor de klanten.

Links: Ida Luttikhold van de stichting Welzijn Ouderen Hof van Twente laat zien hoe moeilijk rolatorgebruikers in de Langestraat en Kortestraat manoeuvreren.

In de Kortestraat staan regelmatig vrachtauto's om goederen voor de supermarkt uit te laden. Ook dat levert veel overlast op. Aan de orde kwam onder meer ook het stallen van fietsen buiten het fietsenhok van het stationsgebouw. Overlast van fietsen bij het station Delden
Rail Infrabeheer zal de fietsenstalling binnenkort uitbreiden. Dat kan een oplossing betekenen voor het feit dat regelmatig een stuk of tien fietsen illegaal achtergelaten worden op de Toeristische Opstap Plaats (Top).