Levenswerk van Herman vat vlam


Brand in dak bij gepensioneerde timmerman Vrielink.

Brand_Timmerbedrijf_Vrielink

 

DELDEN Het is zijn levenswerk. De timmerwerkplaats van Herman Vrielink. Net zoals andere dagen stak hij 's morgens rond acht uur de houtkachel aan in de loods naast zijn woning aan De Dennen op het industrieterrein Schneidersbos in Delden.

Een uur later ontstond echter een flinke rookontwikkeling in de werkplaats en brandde al een deel van het dak. In paniek belde hij niet direct de brandweer maar eerst familieleden om hulp. Herman dacht zelf de brand nog te kunnen blussen. Maar al snel bleek er geen houden meer aan.

 

Brand Vrielink Delden
Brand Vrielink Delden

Het eerste uitrukvoertuig, dat uit de vlakbij gelegen kazerne moest komen, was snel ter plaatse. Maar de ladderwagen die acht minuten later is gealarmeerd, stond in Hengelo. Herman heeft het er zichtbaar moeilijk mee. De schrik zit er goed in. Waarom belde hij niet direct de brandweer? Zijn vrouw schudt haar hoofd, maar verwijt hem niets.

Al ruim dertig jaar heeft hij zijn bedrijf aan De Dennen nadat hij uit Bentelo was vertrokken. Hij had allang met pensioen gekund. Maar zijn werk is zijn hobby.

Het smeulende vuur in het dak was snel onder controle, maar de schade lijkt behoorlijk. De brandweermensen moesten oppassen wat ze deden omdat in het dak asbest is verwerkt. Een deel van het terrein van buurman Westerhof Kaasspecialist is verboden gebied.

"Gelukkig is het vochtig en regent het iets waardoor de asbestdeeltjes snel neerslaan op de grond", zegt officier van dienst Martin Damveld van de brandweer, nadat de eerste brandweerslangen al weer worden opgerold.

Brand Vrielink Delden
Brand Timmerwerkplaats Vrielink

Damveld heeft wel een idee hoe de brand kon ontstaan. "De kachel raakte waarschijnlijk oververhit. Het hout dat om de kachelpijp zat begon te branden."

In de keuken krijgen de bezwete brandweermannen, onder wie de schoonzoon van Herman, een grote bak verse koffie. De brandweerlieden schatten in dat dit een klassiek voorbeeld is van een schoorsteenbrand. Roet in het rookkanaal is vermoedelijk gaan smeulen waardoor er een enorme hitte ontstaat.

Door een warmtebrug is hout en isolatiemateriaal in het dak gaan smeulen en uiteindelijk gaan branden. Mensen van de gemeente schakelen een extern bedrijf in om de asbestdeeltjes op te ruimen. Hoe groot de schade precies is staat nog lang niet vast. "Salvage is onderweg."

 

Herman Vrielink heeft tranen in de ogen. "Hoe heeft dit zo uit de hand kunnen lopen?" Maar de brandweermensen stellen hem gerust. "Dit had veel erger kunnen aflopen. Wees blij dat niemand gewond raakte. Dat materiaal is wel te vervangen."