Hardlopers voorkomen ongeval met trein

GOOR - FC Twente-supporters halen gestrande auto van spoorwegovergang.
Een uurtje trimmen in de omgeving van Stokkum bij Markelo is zondagochtend rond elf uur heel anders afgelopen dan Theo Kosters (59) en zijn buurman Peter Visser (37) hadden verwacht. "We liepen hard langs het Twentekanaal en zagen in de verte een auto op een plaats waar je nooit auto's tegenkomt", vertelt Peter Visser.

Overweg bij Goor in Meente

Boven:Op de overweg tussen Goor en Markelo in de Meente kwam een auto vast op deze overweg. Op de achtergrond komt mogelijk een groot recreatiepark met golfterrein.

"Ik herinner me nog dat ik zei: hij staat toch niet op het spoor?" Dat was even flink schrikken toen het tweetal dichterbij kwam. "De wagen stond met de neus deels op de rails met een oud mannetje hulpeloos naast zijn voertuig. Hij was in paniek. Zijn wagen stond vast op de overweg in de middle of nowhere", vertelde hij. "Het was een vreemde plek", vertelt Theo Kosters.

"Een zandweg met een spoorwegovergang en die overgang is aan één kant afgesloten met een hek." Bij een poging achteruit te rijden, kwam de wagen dwars op het spoor te staan. Eén wiel hing vrij in de lucht omdat de ophanging op een betonnen plaat stond. De auto had te weinig grip om weg te kunnen rijden." "We hebben stenen en hout onder de wagen gelegd om weg te kunnen rijden", vertelt Theo Kosters. De twee trimmers zijn ongeveer een kwartier bezig geweest om het voertuig weg te drukken. "Er is ook geen boerderij in de buurt waar we hulp konden halen." "De wagen stond echt helemaal klem", zegt Peter Visser.

"We waren aan het worstelen om de auto in beweging te krijgen toen we in de verte de lichtjes van de aanstormende trein uit Lochem zagen verschijnen." Theo Kosters riep toen tegen zijn maat de trein zo ver mogelijk tegemoet te rennen. "Ik zwaaide met m'n armen in de lucht. De machinist zag mij en kon de trein gelukkig op tijd tot stilstand brengen."

Volgens Peter Visser zou de eigenaar van de auto tegen de machinist van de gestopte trein hebben gezegd: druk met de trein mijn auto maar voorzichtig van de rails. "Maar de machinist was daar heel resoluut in: Dat doe ik niet." Toen kwam een groep FC Twente-supporters uit de trein. Een groep van een man of tien. Zij wilden de wedstrijd FC Twente tegen Utrecht, die om half één zou beginnen, natuurlijk niet missen. De supporters hebben 'even' de auto opgetild en enkele meters verderop neergezet, met de neus de goede kant op zodat hij zo weg kan rijden. Het was zo gepiept.

"Er is geen moment sprake van paniek geweest", vertelt Peter Visser. "Het mooiste was nog dat de oude man zijn portemonnee trok om ons een geldbedrag te geven als vergoeding dat zijn auto onbeschadigd is gebleven. Maar dat hebben we afgewezen." Het voorval zal niet onopgemerkt voorbijgaan. Bij Syntus in Doetinchem reageert woordvoerder Remko ten Brinke opgelucht op het nieuws dat de machinist inmiddels in het journaal van de verkeersleiding heeft geschreven.

Als er een botsing was geweest zou de schade aan de auto en aan de trein zeker groot zijn en er zouden misschien zelfs mensen gewond zijn geraakt. "Dat dit is voorkomen is ons zeker wat waard", zegt Ten Brinke, die het tweetal binnenkort wil verrassen met een bloemetje. Theo Brand van ProRail, eigenaar van het spoor, vermoedt dat de zandweg van een particulier is. Hij kan niet zeggen wie verantwoordelijk is voor de veiligheid op de overweg.