Externe hulp op groot festijn

GOOR - Professionale bewakers moeten veiligheid van bezoekers waarborgen.

Op grote festijnen in de Hof van Twente moeten voortaan professionele beveiligers rondlopen. Evenementen waar meer dan 3000 mensen samenkomen hebben gecertificeerde toezichthouders nodig om de veiligheid van de bezoekers te waarborgen.

Tien organisaties van grote evenementen zijn verplicht beveiligers in te schakelen. Het gemeentebestuur Hof van Twente wil het nieuwe beleid eind dit jaar evalueren. In eerste instantie is geopperd voor elke 250 bezoekers één bewaker voor te schrijven. "Dat zou ons 10.000 tot 15.000 euro kosten", zegt voorzitter Henk Dollekamp van het Goorse School- en Volksfeest. Uiteindelijk kwamen de betrokkenen overeen dat zij samen met politie, brandweer en de gemeente afspreken hoeveel beveiligers er nodig zijn. "Dit is voor ons een extra kostenpost", zegt Dollekamp.

"We hebben in het verleden een hondenvereniging ingeschakeld. Maar dat mag niet meer. Het nieuwe kostenplaatje is heel vervelend. We geven het geld liever terug aan de bevolking." Kermissen dienen uiterlijk om middernacht te sluiten met uitzondering van eetkramen die dan nog een halfuur mogen openblijven. Op de grote evenementen gaat om middernacht de muziek uit en de feesttent moet een half uur later gesloten zijn met uitzondering van de nacht van vrijdag op zaterdag en de nacht van zaterdag op zondag, wanneer de sluittijden twee uur later zijn. Grote evenementen zijn schuttersfeest Delden en Diepenheim, paasparty Bentelo, zomerfeesten Hengevelde, midzomerfeesten Esbrook en Bentelo, buurtbelangen Wiene Zeldam, Markvelds Belang en Dorpsfeest Markelo.