Militair zegt zijn werk op en wordt reikimaster
Jan en Lia van 't Veen bouwen nieuw oefen- en praktijkruimte

DIEPENHEIM - De hoogste rang als onderofficier, adjudant, had Jan van 't Veen bij de luchtmobiele brigade tot hij twee maanden geleden ontslag nam na ruim dertig jaar trouwe dienst bij defensie als beroepsmilitair. Hij wilde zich helemaal toeleggen op het geven van reiki. Op 6 februari opent hij met zijn vrouw Lia een nieuwe, grote praktijkruimte naast hun huis.

"Een droom komt uit", vertelt hij in zijn woning aan de Oude Sluisweg 3 in het buitengebied van Diepenheim. Een stoere kerel die in de ban raakte voor zoiets vaags als het stimuleren van je innerlijke energie. Hoe kan dat?

Maar een gesprek met Jan en zijn vrouw Lia leert dat reiki absoluut niet vaag is. "Ik was met een collega in een gevecht en kreeg per ongeluk een harde trap met zo'n legerkistje tegen m'n hoofd", vertelt Jan van 't Veen. "Ik was even buiten westen, zag sterretjes en voelde me niet lekker. Toen zei een collega tegen mij: Ik zal je even reiki geven. Ik moest op een tafel gaan liggen en hij legde zijn handen op m'n hoofd. Na een behandeling van een uur was de hoofdpijn vrijwel helemaal weg en ik voelde me ongewoon rustig. Ik zei altijd: wat een vaag gedoe. Het zit tussen je oren. Maar nu was ik heel enthousiast geworden. Er ging een wereld voor me open."

Toen Jan thuis kwam vroeg hij zijn vrouw even rustig te gaan zitten, 'want ik moet iets met je bespreken'. "Ik dacht, wat krijg ik nou", vertelt Lia. "Ik vergeet dat moment nooit meer." Lia raakte net als Jan in de ban van reiki. Lia was personeelsadviseur in de gezondheidszorg, een zeer drukke baan. "Ik was vaak ziek, maar de afgelopen elf jaar, sinds ik aan reiki doe, nauwelijks meer."

Reiki is leren zorgen voor jezelf en daarbij gebruik te maken van de innerlijke, helende kracht van je lichaam. "Je leert in onze samenleving altijd zorgen voor een ander. Maar om dat te kunnen moet je eerst voor jezelf zorgen", vertelt Lia. Elf jaar geleden volgden Jan en Lia, die in Kampen opgroeiden en in Eefde woonden, de eerste cursus reiki. "Ik voelde me veel rustiger", vertelt Lia. Lia werd reikimaster in mei 2000 en geeft sinds bijna zeven jaar fulltime cursussen en behandelingen. Jan rondde een jaar later, in 2001, de opleiding reikimaster af.

Het echtpaar heeft al zo'n 1200 cursisten geholpen. Door mond-tot-mond reclame komen mensen uit alle uithoeken van Nederland naar Diepenheim waar het tweetal nu drie jaar woont. Bijna alle zorgverzekeraars vergoeden inmiddels de consulten en steeds vaker worden ook de kosten voor de reikicursus vergoed. De cursus bestaat uit vier dagdelen.

Jan, die ook kan communiceren met dieren, heeft er geen spijt van militair te zijn geweest waar je in feite leert mensen te doden. "Ik heb heel veel ervaring opgedaan in het leger en heb altijd fijn met collega's samengewerkt. Ik ben nu niet in één keer een pacifist geworden." Ook gaf hij veel collega's reiki onder wie een militair arts die zeer verrast was door het resultaat. "Door ook jezelf reiki te geven wordt het leven een stuk makkelijker." De nieuwe cursus- en praktijkruimtes staat naast het woonhuis van Lia en Jan. Het gebouw heeft lichte en royale ruimtes dat ook voor mindervaliden toegankelijk is.

Zie ook de website: www.warmehanden.nl heet nu Engelenwerkplaats.nl


Lia en Jan van 't Veen houden vrijdag van 16 tot 20 uur en zaterdag van 10 tot 16 uur open huis aan de Oude Sluisweg 3 in het buitengebied van Diepenheim. Zij verkopen dan beertjes waarvan de opbrengst naar de stichting Kika, kinderen kankervrij, gaat. Op de open dagen kunnen bezoekers ontdekken wat reiki en ki is.