Vijf infozuilen voor toeristen

DELDEN - De Hof van Twente krijgt vijf nieuwe informatiezuilen.

Toeristen kunnen daar gratis via een touchscreen plattegronden uitprinten. Bijvoorbeeld de route naar het dichtstbijzijnde hotel of naar een winkel waar je fietsen kunt huren. De drie stadjes, Diepenheim, Goor en Delden, en twee kerkdorpen, Markelo en Hengevelde, krijgen er elk één. De infozuil in Bentelo wordt vernieuwd. De investering van grofweg 100.000 euro is het eerste concrete resultaat waaraan de nieuwe directeur van de VVV Hof van Twente, Lianne Niemeijer, heeft gewerkt.

Lianne Niemeijer directeur VVV Hof van Twente

Boven: Frans Nikkels fotografeert VVV-directeur Lianne Niemeijer van de Hof van Twente in de Langestraat van Delden. De foto is gemaakt bij de Markt in hartje Delden voor de VVV winkel. Op de achtergrond de weg naar Hengelo.Zij is de eerste directeur van de VVV Hof van Twente en barst van de ideeën en plannen. Zo ziet ze binnen afzienbare tijd veel meer toeristen met een zogeheten pda (persoonlijke digitale agenda) door de Hof van Twente fietsen of wandelen. "De pda, uitgerust met GPS om te kunnen zien waar je precies bent, is je nieuwe begeleider. Het apparaat vertelt in welke straat je bent en wat er in de buurt te zien is. Als je bij een bijzondere kerk staat laat de pda bijvoorbeeld een stukje muziek horen van het bijzondere orgel dat er staat." En op de Borkeld, waar de tijd heeft stilgestaan, vertelt een stem van de pda over de bijzondere, pre-historische grafheuvels. "Het verhaal achter het gebouw, het landschap of een persoon als Huttenkloas dat vinden mensen hartstikke mooi."

Lianne Niemeijer werkte vanaf 1974 bij de VVV in de toeristische topstad Den Bosch en zij studeerde in Breda voordat ze naar Twente kwam. Niemeijer studeerde toerisme en bedrijfskunde en kent de Hof van Twente uit de tijd dat ze in de VVV van Enschede/Haaksbergen actief was. "De Hof van Twente is een geweldig gebied", vertelt ze in het monumentale pand in Delden. "De medewerkers zijn zeer betrokken en het gemeentebestuur staat open voor nieuwe ontwikkelingen. De voedingsbodem voor de promotie van de gemeente is heel goed. De lokale promotie is er al, maar nu moet alles naar een boven-lokaal niveau worden getild."

Daarom wordt binnenkort onder meer de internetsite van de VVV stevig aangepakt. "De informatievoorziening kan veel beter", zegt Lianne Niemeijer. En ook zou er voor de toerist meer duidelijkheid moeten komen over de prijs- en kwaliteitverhouding van met name de bed and breakfasts en de campings. Ze wil ook arrangementen maken, wat in feite neerkomt op het samenvoegen van een aantal activiteiten. Ook moet nog over worden nagedacht waarmee de VVV de Hof van Twente zich wil profileren. "We zijn vorig jaar begonnen met de eerste kasteeldag bij het Warmelo in Diepenheim met een middeleeuwse jaarmarkt, een rijtuigentoer, een troubadour en een openstelling van de tuinen van Armgard, de moeder van prins Bernhard. Meer dan 5000 mensen kwamen daar op af. Dus dit is zeker voor herhaling vatbaar. Misschien met een kampement van de Compagnie van Cranenburgh. Maar wat moeten we er nog meer uitlichten? Het Kunstmoment Diepenheim, het Straattheater in Delden, het openluchttheater in Markelo of de Herfsttintentoer in Goor?"

Ook wil Lianne Niemeijer laten zien wat er leeft. Zo zouden folkloristische en historische toneelgroepen kunnen uitbeelden hoe mensen vroeger leefden, wat natuurlijk ook voor de inwoners van de Hof van Twente leuk is om te zien. "De burgers zijn onze beste ambassadeurs."