Cultureel centrum Markelo krijgt vorm

Na vertraging begint verbouwing Beaufort volgend voorjaar.

MARKELO - De verbouwing en uitbreiding van cultureel centrum Het Beaufort in het voormalige gemeentehuis van Markelo gaat waarschijnlijk volgend voorjaar beginnen. Een architect werkt op dit moment een ontwerp uit, waarin de verschillende eisen zijn verwerkt van toekomstige gebruikers van het gebouw.

Rechts: Het bestuur en de programmaraad van cultureel centrum Het Beaufort in Markelo.

Bestuur en programmaraad van cultureel centrum Het Beaufort
 

Het maken van een plan liep in de zomer van dit jaar vertraging op doordat de gemeenteraad de beslissing om geld beschikbaar te stellen steeds voor zich uit schoof. Achteraf gezien is het bestuur van de stichting Het Beaufort daar niet rouwig om. "We hebben liever een goed doortimmerd plan dan een snelle besluit, waarbij niet met iedereen rekening is gehouden", zegt Henk Hondelink van de stichting.

"Iedereen is blij dat er nu iets gaat gebeuren en dat dit zorgvuldig gebeurt." Het voormalige gemeentehuis, dat in Markelo liefkozend het Witte Huis wordt genoemd, is sinds 2005 niet meer in gebruik bij ambtenaren. Deze vinden nu onderdak in het nieuwe stadhuis in Goor. Het gebouw krijgt een culturele bestemming is destijds besloten. Een lang gekoesterde wens in Markelo gaat nu in vervulling. "We willen graag met de nieuwjaarsinstuif op 9 januari een maquette presenteren", zegt stichtingsvoorzitter Jan Beijering.

"De oude villa verkeert niet in een goede staat. Er moet nogal wat aan gebeuren." Daar komt bij dat er ook flink moet worden uitgebreid om er een cultureel centrum van te kunnen maken. In een torenachtig bijgebouw komt waarschijnlijk een werkruimte, een lift en een keuken. De indeling van het bestaande gebouw moet veranderen. Er is nu nog een kleine trouwzaal (maximaal 50 stoelen), een oude raadzaal op de eerste verdieping en een kleine toiletgroep. De kosten bedragen enkele tonnen.

Het Beaufort concentreert straks in het verbouwde pand allerlei activiteiten, zoals exposities van beeldende kunst, workshops, literaire avonden en muziekuitvoeringen. Het is niet de bedoeling dat verenigingen, die elders in Markelo onderdak hebben, straks naar Het Beaufort gaan. "We willen ook niet concurreren met de horeca in Markelo", zegt Hondelink. Tot april kan men nog trouwen in de 'oude' trouwzaal. In het najaar van 2009 moet de verbouwing en de uitbreiding klaar zijn. "Maar de vraag is of we dat halen", voegt Hondelink er meteen aan toe.