Aantal aangiftes huiselijk geweld stijgt fors

 

GOOR - Het aantal aangiftes van huiselijk geweld in de Hof van Twente steeg de afgelopen jaren fors van 75 tot ongeveer honderd gevallen per jaar. Vermoedelijk komt dit doordat mensen mondiger zijn geworden en sneller naar de politie stappen om aangifte te doen.

Rechts: Frans Assink van de politie gaat zich helemaal richten op de aanpak van huiselijk geweld in de gemeente Hof van Twente. Zijn collega Monique Oude Groeniger neemt zijn taak over als wijkagent van Diepenheim en Markelo.

Politie Hof van Twente
  Frans Assink van de politie Hof van Twente gaat zich voortaan helemaal richten op het bestrijden van huiselijk geweld, terwijl Monique Oude Groeniger zijn taak als wijkagent voor Markelo en Diepenheim overneemt.

Op 1 januari verandert de politieaanpak bij huiselijk geweld. "Tot nu toe was het vaak pappen en nat houden", vertelt Frans Assink. "Voortaan wordt direct aangifte gedaan. De verdachte halen we uit huis terwijl tot nu toe vaak het slachtoffer het huis uit moest." De verdachte gaat tien dagen het hulpverleningcircuit in. Er is geen ruimte meer voor een softe aanpak. De lijnen zijn al heel kort. Het maatschappelijk werk zit tegenover het politiebureau aan de Grotestraat.

Frans Assink vindt dat zijn werk zwaar is. "Maar het geeft wel veel voldoening." Hij beseft dat hij veel voor mensen kan betekenen, door met hen te praten en te zoeken naar oplossingen. "Binnen een mum van tijd spreken we elkaar bij de voornaam aan", zo is zijn ervaring als wijkagent. De gesprekken kunnen soms veel tijd in beslag nemen. Maar daar heeft Frans Assink geen moeite mee. "Diepgang vind ik heel belangrijk, hoe heeft het zover kunnen komen en is er alchol in het spel?"

Monique Oude Groeniger gaat het werk uitoefenen van een wijkagent 'nieuwe stijl'. Zij begon twaalf en een half jaar geleden bij de jeugdpolitie in Hengelo en krijgt nu een veel bredere taak. Ze volgde in de Saxion Hogeschool van Enschede de opleiding mens en maatschappij met vakken als sociologie en maatschappelijk werk, zodat ze meer inzicht kreeg in de achtergronden van problemen. "We doen het werk allemaal wel in de praktijk. Maar de theorie hebben we vaak niet geleerd."

Maar Monique Oude Groeniger is als wijkagente minder in het veld dan je misschien zult verwacht. Zij moet ook vergaderingen uitschrijven voor collega's, een plan van aanpak maken en praten met mensen van de gemeente. Zij kan een beroep doen op hulp van tien collega's. "Nee, ik speel straks niet bromsnor op de fiets."

Monique Oude Groeniger houdt spreekuur in de bibliotheek van Diepenheim op maandagavonden van 18.30 tot 20 uur en op donderdagen van 10 tot 13 uur in de Schoolstraat bij de gemeentewerf in Markelo. Zie ook: shginfo.nl (steunpunt huiselijk geweld).