Organisatoren bang dat Expo Center deuren sluit voor paardensport

De organisatoren van Hippisch Hengelo zitten met een groot probleem als het Expo Center de deuren sluit voor de paardensport. "Go Planet in Enschede is te klein", zegt oud-olympisch en wereldkampioen Jeroen Dubbeldam, die nu adviseur is van Hippisch Hengelo. "Zo'n evenement als dit is enorm belangrijk, bijvoorbeeld voor de jeugd, om ervaring op te doen. Het is net als de E'tjes met voetbal, die plotseling in een stadion zouden moeten spelen. Kunnen ze dat wel aan of klappen ze dicht?" Dubbeldam wijst bovendien op de plek van het Expo Center aan het knooppunt van snelwegen en bij een grote vestiging van hotel Van der Valk.

Hippisch Hengelo 2008

Week paardensport

Hippisch Hengelo duurt nog tot en met zondag. Een kleine greep uit het programma: Vanavond is in het Expo Center een veiling van springpaarden en dinsdag is er het Twents verenigingskampioenschap.
Woensdag vanaf half elf strijden de ruiters in de ZZ zwaar klasse om de Moorlandprijs en donderdag belooft een spectaculaire dag te worden als 's avonds de tweespan- en vierspanpaarden in het strijdperk treden. Vrijdagavond rijden de deelnemers om de Twente Cup. De finale van het open Twents verenigingskampioenschap is gepland voor de zaterdagmiddag vanaf half vijf. Grote drukte verwacht de organisatie op zondag. Voor de echte liefhebber strijden de ruiters 's middags vanaf half drie om de Grote Prijs van Hengelo.

"Hippisch Hengelo is een begrip geworden." Ook mede-organisator Piet van de Poel van EQ International kan zich niet voorstellen dat Hippisch Hengelo weg moet uit het Expo Center. "Jumping Amsterdam en Indoor Brabant vormen de top in de ruitersport. Maar wij zijn langzamerhand ook uitgegroeid tot een van de belangrijke indoorconcoursen. Bovendien is ons evenement voor het tweede jaar internationaal."

Ruiters uit zeventien landen verschijnen aan de start in Hengelo. Jan Boomkamp Investments kocht het Expo Center in Hengelo enkele maanden geleden en verkocht het vervolgens door aan Lesscher IT Groep. De IT Groep zal het complex, op een terrein van zo'n zes hectare, veranderen in een Technology Center met een internationale dimensie. Naast de beurshal zal een nieuw kantoorgebouw verrijzen met een oppervlakte van 5000 tot 6000 m2. De beurshal zal dienst doen als logistiek centrum en als datacenter. In het bestaande complex komt een showroom en een presentatie- en demonstratieruimte. Alle bedrijven van de Lesscher IT Groep zullen zich op het complex vestigen.

"Volgend jaar kunnen we in elk geval nog terecht in het Expo Center", benadrukt Piet van de Poel. Samen met Chris van Dam houdt Piet van de Poel het evenement Hippisch Hengelo voor de zesde keer. Het tweetal organiseert al jaren veilingen voor paarden. "Dit evenement is een logisch verlengstuk daarvan, een podium waar paarden kunnen excellereren." Een jong talent is bijvoorbeeld Daisy Engbers uit Tubbergen. Zij doet voor de eerste keer met een paard mee aan het evenement. Daarvoor trad ze met haar pony in het strijdperk. "Ik heb drie fouten gemaakt met springen", vertelt ze. "Het is niet heel zwaar. Maar ik had een beter resultaat verwacht." Ze vindt deelname vooral heel leerzaam.

Landschapsfotograaf Arie van de Zwan uit Brummen geniet van het evenement. "Het is elke keer weer fantastisch om te zien hoe ruiters met hun paarden omgaan. Ik ben hier puur voor m'n plezier. Maar wanneer er iets misgaat, zoals net gebeurde en iemand valt van zijn paard, dan fotografeer ik niet. Dat is een soort beroepscode onder fotografen. Je zet een ruiter of amazone niet voor schut."

Einde kredietcrisis lijkt in zicht...

Het einde van de kredietcrisis lijkt in zicht. Althans, als je enkele uurtje hebt rondgelopen in het Expo Center, waar dezer dagen Hippisch Hengelo plaatsheeft.
Daar krijg je de indruk dat het ergste leed geleden is. Paardentrailers van vier ton, een 'leuke' glimmende McLaren sportwagen van Mercedes en een pikzwarte BMW X5 van iets meer dan een ton, aan belangstelling geen gebrek. Mooie leren zadels en rijlaarsen van 450 euro per paar... Volgens de verkopers hebben de paardenliefhebbers er nog ouderwets zin in. En wat te denken van een solarium voor je paard of een sauna van 20.000 euro voor jezelf, ze worden nog steeds verkocht. Oké, paardrijden is een luxe die vooral is weggelegd voor mensen met een goed gevulde beurs. Maar ook in dit wereldje moeten de bewoners toch op hun tellen passen? De enige, die eerlijk toegeeft dat het moeilijker dan andere jaren gaat met de 'bussiness' is mede-organisator Piet van de Poel van Hippisch Hengelo. Volgens hem was het dit jaar lastiger voldoende sponsors te vinden voor het evenement. Maar uiteindelijk is het toch allemaal goedgekomen.
Mercedes McLaren