Whiplash drijft Gorenaar in de fotografie

Prestigieuze prijs van Wild Lif voor Han Bouwmeester

GOOR - Goorse fotograaf Han Bouwmeester is vooral natuurliefhebber.
De zeldzame boomkikker stond heel lang op zijn verlanglijstje. Toen Han Bouwmeester uit Goor eindelijk een plek vond waar de piepkleine boomkikker nog voorkomt schoot hij de foto waarmee hij onlangs de tweede prijs won van de prestigieuze Amerikaanse organisatie Wild Life.
Han Bouwmeester in wetsuit
Fotograaf Han Bouwmeester op de gevoelige plaat Het was de eerste keer dat ook mensen van buiten Amerika mee konden dingen naar de hoogste eer. Han Bouwmeester blijft heel bescheiden. Hij is op de eerste plaats natuurliefhebber, met name van vogels. Op de tweede plaats is hij fotograaf, naar het voorbeeld van zijn vader en zijn broer. Maar zijn opa was eigenlijk de grote 'boosdoener'. Hij richtte de vogelwerkgroep van het Nivon in Goor op. Han Bouwmeester was commercieel productspecialist bij een bouwmaterialenhandel toen hij tien jaar geleden een ongeval kreeg tijdens een bedrijfsuitje. Hij kreeg op een kartbaan een dubbele whiplash en werd later afgekeurd. Omdat hij veel vrije tijd kreeg ging hij er steeds vaker op uit. "Ik ben eerst gaan filmen. Maar wilde ook fotografie proberen." Een foto op de site birdpix leverde hem veel positieve reacties op. "Dat motiveert om door te gaan." Veel publiciteit kreeg Bouwmeester nadat hij vorig jaar een prijs van het blad Grasduinen won.
Zijn site krijgt inmiddels zo'n 200 bezoekers per dag. Via internet verkoopt hij camouflagekleding en reizen voor natuurfotografen. Ook houdt Bouwmeester workshops, geeft lezingen en verkoopt foto's onder meer aan deze krant. "Het gaat boven verwachting goed", vertelt hij in zijn woning in 't Gijmink. Maar het liefst is hij gewoon buiten, in de natuur. "Drie dagen in een schuilhut in het oosten van Duitsland, wachten op dat ene moment. Maar je mag op de foto niet zien dat jij als fotograaf aanwezig bent. Als je goed kijkt zie je soms dat een beest verschrikt wegvliegt. Dat is niet mooi. Je moet je goed camoufleren en veel geduld hebben. Een gewone diersoort op een bijzondere manier in beeld brengen, dat vind ik nog het mooist." Van zijn werk heeft hij enkele fraaie fotoboeken laten maken. Bij elke foto kan hij een verhaal vertellen, zoals van een zeldzame velduil die recht op de lens af vliegt. "Ik had net bij de Chinees een beker tomatensoep gehaald toen de uil recht op me af kwam. Hete tomatensoep over je been is geen pretje." Ook ontmoette hij een keer een Duitser op Texel die exact het geluid van een morinel plevier kan nabootsen. "Zie je in één keer al die kopjes boven het maaiveld uitkomen en die beestjes op je af komen. Geweldig." Volgens Bouwmeester is natuurfotografie een hype geworden. Han Bouwmeester op de foto bij TCTubantia
Han Bouwmeester uit Goor "Voor sommigen is natuurfotografie vergelijkbaar met postzegels verzamelen. Een foto van de boomkikker op een braam en één aan een tak." Soms gaan mensen zelfs zover dat zij een dier, bijvoorbeeld de boomkikker verdoven om het op een bepaalde manier te kunnen fotograferen. Een beroepsfotograaf heeft deze mensen op de foto gezet en op internet aan de schandpaal genageld. "In september haal ik altijd m'n foto's van de boomkikkers van m'n site. Het zou mensen kunnen aanzetten naar deze koddige diertjes op zoek te gaan. Ik weet niet of het echt iets uitmaakt. Het is misschien iets gevoelsmatigs." Bouwmeester zal in elk geval nooit de lokatie noemen waar hij een foto maakte. Wel noemt hij de plek waar mogelijk een vakantiepark komt bij de Herikerberg. "Voor sommigen zijn dat kale weilanden. Maar er komen wel tureluurs, kieviten en bokjes voor. Dus ik ben tegen het vakantiepark."